Kallasa: Nav piedāvātas alternatīvas nodokļu celšanai

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa (Kaja Kallas) norādījusi, ka plašā kritika par nodokļu paaugstināšanu ir saprotama, bet nav piedāvāti labāki risinājumi, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Kallasa norādīja, ka valdība rēķinājās ar asu kritiku, pirms paziņoja par savu lēmumu. Premjerministre sacīja: “Sašutums ir pilnīgi saprotams. Kad sapratu, ka mums būs jāpieņem šis lēmumus, negulēju vairākas naktis pēc kārtas. Un, zinot, kas sagaidāms, brīdināju arī savu komandu un aicināju “uzlikt ķiveres un uzvilkt bruņuvestes”, jo kritika gāzīsies no visām pusēm, un tā nebūs maiga. Tā tiešām ir noticis.” Viņa piebilda, ka saprot dusmas, bet alternatīvu nav. Kallasa norādīja, ka ir atvērta jaunām idejām, bet tādas neviens līdz šim nav ieteicis.

“Tā pati opozīcija, kas visu kritizē, turpina iesniegt arvien jaunus likumprojektus par subsīdijām, un paziņo, ka naudas avotu atradīs Finanšu ministrija.

Šodien ikvienam jāsaprot, ka jebkuras subsīdijas nāk no nodokļu maksātāju kabatām,

un ir jāpasaka, ko tā vai cita lieta izmaksās nodokļu maksātājiem,” piezīmēja Kallasa.

Jaunā Igaunijas valdība lēmusi paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokli un PVN par diviem procentiem, un tas pieaugs no 20% līdz 22%. sagaidāms, ka tiks paaugstināti arī citi nodokļi un valdība cer, ka jaunie nodokļi, kas tiks piemēroti automašīnām, ienesīs valsts budžetā 120 miljonus eiro gadā. Sagaidāms, ka tiks paaugstināts arī akcīzes nodoklis degvielai. Koalīcija norādījusi, ka nodokļu izmaiņas nepieciešamas, lai cīnītos ar 1,7 miljardus eiro lielo budžeta deficītu, kas ir 4,3% no IKP.

Kallasa arī 24.aprīlī apmeklēja Ukrainu, un pēc vizītes sacīja, ka Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska lielākās bažas šobrīd ir saistītas ar bruņojumu, munīciju un Ukrainas dalību Eiropas Savienībā un NATO. Viņa norādīja, ka ir skaidrs – Ukraina nevar pievienoties aliansei, kamēr norit karš, jo tas ierautu tiešā karadarbībā arī sabiedrotos. Premjere skaidroja: “Kad runa ir par drošības garantiju sniegšanu Ukrainai, vienīgā garantija, kas strādā, ir dalība NATO. Un mēs cenšamies pārliecināt sabiedrotos, ka Ukrainai ir jādod skaidra perspektīva, ka pēc kara beigām tas būs iespējams.”

Kallasa piebilda, ka Ukrainas panākumi ir tieši atkarīgi no sabiedroto atbalsta.

Lasiet arī: Igaunijā gaidāmas izmaiņas transportlīdzekļu nodokļu sistēmā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas