Karaļa Čārlza vakariņas par 475 tūkstošiem eiro atstāj caurumu Francijas prezidenta biroja budžetā

Karaļa Čārlza III greznās vakariņas par 475 000 eiro ir radījušas rekordlielu deficītu Francijas Elizejas pils – prezidenta Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) biroja – pagājušā gada budžetā, liecina pirmdien, 29.jūlijā, publiskotais Francijas augstākās revīzijas iestādes Revīzijas palātas (Cour des Comptes) veiktais ikgadējais audits, parādot Francijas tieksmi uz grandioziem žestiem un greznām vakariņām, ziņo “Politico”.

Elizejas pils izdevumi, kas ietver izmaksas, kuras saistītas ar prezidenta diplomātiskajiem un prezidenta pienākumiem, kā arī ar administrāciju, personālu, apsardzi un īpašuma apsaimniekošanu,

sasniedza 125 miljonus eiro un radīja 8,3 miljonus eiro lielu deficītu.

Starp lielākajiem deficīta radītājiem bijušas divas greznas valsts vakariņas ar Indijas premjerministru Narendru Modi Luvrā un karali Čārlzu III Versaļas pilī.

Septembrī Makrons Versaļā uzņēma karali Čārlzu III zvaigžņu pārpilnās vakariņās ar vismaz 160 viesiem, kas izmaksāja gandrīz 475 000 eiro, tostarp 165 000 eiro par ēdināšanu un 40 000 eiro par vīnu un citiem dzērieniem. Viesi baudījuši tādus ēdienus kā zilais omārs un rožu makarūni.

Taču 2023.gada jūlijā Luvrā rīkotais bankets Indijas premjerministram Narendrai Modi prezidenta kancelejai izmaksājis 412 000 eiro.

Tieši trešo pušu ēdinātāji un dekoratori palielinājuši izmaksas par pieņemšanām ārpus Elizejas nama.

Tomēr Francijas Revīzijas palāta novērtējusi dažus izmaksu taupīšanas pasākumus, uzsverot Elizejas pils taupību, organizējot “kokteiļus mazāk nekā 100 cilvēkiem”, kuros parasti priekšroka tiek dota pils virtuves personālam, nevis ārpakalpojumu sniedzējiem.

Tāpat Revīzijas palāta kritizējusi Francijas prezidentūras sliktās ceļojumu plānošanas prasmes, norādot uz vairāk nekā 830 000 eiro zaudējumiem, kas radušies, atceļot 12 acīmredzami neatmaksājamus ceļojumus. 2023.gada jūlijā plānotais, bet vēlāk atceltais ceļojums uz Vāciju vien radīja zaudējumus gandrīz 500 000 eiro apmērā, galvenokārt transporta un uzturēšanās izmaksu dēļ.

Pēc ziņojuma publicēšanas Elizejas nams, sniedzot atbildi par attiecīgajām summām, norādīja: “Francija uztur ciešas diplomātiskās attiecības ar daudzām valstīm, kuras, uzņemot valsts vadītāju, organizē līdzvērtīgus pasākumus.”

Lasiet arī: Karalis Čārlzs III dodas trīs dienu vizītē uz Franciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas