Katra patvēruma meklētāja atgriešana Ruandā izmaksās 170 tūkstošus mārciņu

Lielbritānijas valdība aprēķinājusi, ka plāns atgriezt patvēruma meklētājus Ruandā izmaksās pamatīgu summu – 169 000 mārciņu par katru personu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Lielbritānijas premjerministra Riši Sunaka (Rishi Sunak) vadītā valdība plāno atgriezt izcelsmes zemē – Ruandā – tūkstošiem personu, un tā ir daļa no valdības plāna, lai mazinātu to cilvēku skaitu, kas ar mazām laiviņām ierodas Lielbritānijā pāri Lamanšam. Lielbritānija ar Centrālāfrikas valsti ir noslēgusi vienošanos.

Sunaks migrācijas mazināšanu padarījis par vienu no piecām galvenajām prioritātēm, lielā mērā spiediena dēļ, ko izdara konservatīvie politiķi. Ekonomiskās ietekmes novērtējums publicēts pirmdien, 26.jūnijā, un tajā lasāms, ka

izmaksas veido 105 tūkstošu maksājums Ruandai par katra patvēruma meklētāja uzņemšanu atpakaļ,

22 tūkstoši paredzēti lidojuma un pavadīšanas izmaksām, un 18 tūkstošus mārciņu izmaksās katras personas lietas apstrāde un juridiskie pakalpojumi.

Lielbritānijas iekšļietu ministre Svella Breivermane (Suella Braverman) norādījusi, ka šīs izmaksas jāskata kopā ar pasākumiem, kas paredzēti citu migrantu atturēšanai un pieaugošajiem patvēruma meklētāju izmitināšas izdevumiem. Ministre sacīja, ka gadījumā, ja situācija netiks risināta, izmitināšanas tēriņi drīzumā pieaugs līdz 11 miljardiem mārciņu gadā līdzšinējo 3,6 miljardu mārciņu vietā.

Valdība norādījusi, ka potenciālais ietaupījums ir neskaidrs, bet tiek uzskatīts, ka plāna izpildei vajadzētu aizturēt vismaz divus no katriem pieciem cilvēkiem, kas ierodas Lielbritānijā nelegāli.

Tikmēr leiboristu partija paziņojusi, ka plāns ir “pilnīgs joks”

un nerada skaidru priekšstatu par kopējām izmaksām. Skotu nacionālā partija apsūdzējusi valdību “kosmiskas” summa tērēšanā, lai deportētu izmisušas personas, tajā pašā laikā nespējot palīdzēt ļaudīm Lielbritānijā, kurus nospiež pieaugošie mājokļa un pārtikas izdevumi.

Paredzēts, ka ceturtdien, 29.jūnijā, Apelācijas tiesa sniegs atzinumu par Ruandas plāna likumību. Pirmo deportācijas lidojumu uz Ruandu atcēla, jo iebilda Eiropas Cilvēktiesību tiesa, un tagad tiek gaidīts Lielbritānijas tiesas lēmums.

Pērn decembrī Lielbritānijas Augstākā tiesa pasludināja, ka patvēruma meklētāju atgriešana izcelsmes valstīs ir likumīga, tomēr tam iebilduši patvēruma meklētāji no Sīrijas, Sudānas, Irākas, Irānas, Vjetnamas un citām valstīm, kā arī cilvēktiesību organizācijas.

Lasiet arī: Lielbritānijā šogad var ierasties līdz 56 tūkstošiem migrantu laivu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas