Veselības nozares budžets arī pēc papildu finansējuma piešķiršanas neatbildīs PVO ieteikumiem

Piešķirot papildu 140 000 000 eiro veselības aprūpei, Latvijas veselības nozares budžets sasniegs tikai 9,6% no vispārējās valdības izdevumiem, ne Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteiktos vismaz 12%, aplēsusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA).

LVSADA pārstāve Inga Rudzīte  norāda, ka

vispārējās valdības budžetu šim gadam veido konsolidētā budžeta 14 673 700 eiro un speciālā budžeta 4 083 300 eiro summa 18 757 000 eiro apmērā. 

Rudzīte atsaucās uz Finanšu ministrijas ziņojumu par finansējuma pārdali 2023.gadā veselības nozarei, ko šī gada 21.jūnijā sniedza Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Pēc FM teiktā, palielinot par 140 000 000 eiro veselības nozares budžetu, tiks sasniegts PVO ekspertu ieteikums, ka veselības aprūpes finansējumam būtu jāsasniedz vismaz 12% no valsts konsolidētā budžeta, ko veido centrālās valdības un pašvaldību izdevumi.

FM lēš, ka tie varētu būt 12,3%.

Tas neatbilst taisnībai, apgalvo Rudzīte, jo no PVO publikācijas, uz ko FM atsaucās savā ziņojumā, “nepārprotami izriet”, ka ar valsts finansējumu veselības aprūpei domāti vispārējās valdības izdevumi, no kuriem būtu ieteicams sasniegt vismaz 12%.

Pēc LVSADA aplēsēm, līdz PVO ieteikuma patiesai izpildei Latvijā veselības nozarei joprojām pietrūkstot aptuveni 450 000 000 eiro.

Valdība 20.jūnijā atbalstīja papildu 140 000 000 eiro pārdali veselības aprūpei.

Lai izpildītu Ministru prezidenta rezolūcijā doto uzdevumu finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ir ticies ar visiem nozaru ministriem un vienojies par pārdalāmo finansējumu veselības neatliekamo pasākumu finansēšanai.

Pārdalot līdzekļus valsts budžetā, nozaru ministrijas un citas centrālās valsts iestādes solidāri piedalījušās veselības nozares neatliekamo pasākumu finansēšanā šogad, lai sasniegtu veselības nozares budžetu 12% no kopējiem valsts budžeta izdevumiem.

Veselības jomas izdevumi 2023.gadam ar papildu piešķīrumiem sasniegs pat 12,3% no valsts konsolidētā budžeta, informē FM pārstāvji.

Lai būtu iespējams veikt finansējuma pārdali, lēmums vēl ir jāpieņem Ministru kabinetam, tad ir nepieciešams Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā saņemt atbalstu. Tā kā šis finansējums tiek pārdalīts starp vairākām ministrijām, būs nepieciešams saņemt arī Saeimas pozitīvu lēmumu.

Savukārt VM jānodrošina uz datiem balstīts pamatojums pieprasītajam finansējumam, kā arī jāizstrādā ziņojums ar konkrētiem pasākumiem un sasniedzamajiem rezultātiem.

Lasiet arī: Gulbenes novadā konstatēts šogad pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas