Kipras prezidenta vēlēšanās uzvar Hristodulids

Prezidenta vēlēšanās uzvarējis bijušais Kipras ārlietu ministrs Niks Hristodulids (Nikos Christodoulides), kurš sola atgriezt vienotību un atsākt sarunas ar Ziemeļkiprā dzīvojošajiem turkiem, raksta aģentūra Reuters.

Oficiālie rezultāti liecina, ka Hristodulids uzvarējis vien ar nelielu balsu pārsvaru, iegūstot 51,9% vēlētāju atbalstu. Viņa konkurents, diplomāts Andreass Mavrojians (Andreas Mavroyiannis), ieguva 48,1% balsu.

Jaunievēlētais prezidents vēlēšanās startēja kā neatkarīgais kandidāts, un viņu atbalstīja centriskās un labēji centriskās partijas, kas parasti ieņem stingru nostāju jautājumā par Kipras sašķeltību. Uzrunā Kipras galvaspilsētā Nikosijā Hristodulids sacīja:

«Es skatos jums acīs un apsolu – es darīšu visu, lai attaisnotu jūsu cerības. Es būšu visu Kipras iedzīvotāju prezidents.»

Hristodulids, kas tiek uzskatīts par jaunu, enerģisku un ideju pilnu politiķi, pēdējā desmitgadē bieži bijis sabiedrības uzmanības centrā, gan kā valdības runasvīrs, gan līdz 2022.gada sākumam kā Kipras ārlietu ministrs. Jaunajam prezidentam priekšā virkne izaicinājumu, sākot no stagnējošajām apvienošanās sarunām un nodarbinātības diskusijām laikā, kad pieaugusi inflācija, līdz korupcijas skandāliem un imigrācijas vilnim, kas liek varas iestādēm apstrādāt tūkstošiem patvēruma meklētāju pieteikumus.

Kiprā prezidenta vēlēšanas notiek reizi piecos gados. Pašreizējais prezidents Niks Anastasiads (Nicos Anastasiades) ir pie varas kopš 2013.gada, un likums liedz viņam kandidēt uz trešo termiņu.

Priekšvēlēšanu kampaņu pamatīgi pārmāca Kipras sašķeltības jautājums. Sala ir sadalīta kopš 1974.gada Turcijas iebrukuma, ko izraisīja tobrīd valdošās Grieķijas militārās huntas rosināts valsts apvērsums. Pēdējā sarunu kārta par valsts atkal apvienošanu izgāzās 2017.gadā. Hristodulids norāda, ka vēlas atsākt sarunas, tomēr ir jāpārskata ANO izveidotās pamatnostādnes sarunu norisei.

Lasiet arī: Kiprā gatavojas prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas