KNAB sauks pie atbildības 15 partijas par laikus nenokārtotām parādsaistībām

Pēc politisko organizāciju pārskatu un finansiālās darbības par 2021.gadu veiktajām pārbaudēm, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pieņēmis lēmumu pie administratīvās atbildības saukt 15 politiskās organizācijas, informē KNAB pārstāvji. 

KNAB secinājis, ka visbiežāk politiskās organizācijas nav norēķinājušās par preču un pakalpojumu piegādēm likumā noteikto 90 dienu laikā no dienas, kad iestājies samaksas termiņš. 

Kopsummā pārbaudīta 61 politiskā partija un to apvienības biedru naudu, iestāšānās maksas, ziedojumu un valsts budžeta izlotājāsnas atbilstība Politisko organizāciju finansēšanas likuma prasībām. KNAB norāda, ka 2021.gada desmit partijām un to apvienīām tika piešķirts un izmaksāts valsts budžeta finansējums 4 531 492, 50 eiro apmērā, ko partijas ir gandrīz visu izlietojušas.

Vislielākā summa no valsts budžeta finansējuma izmaksāta partijai Saskaņa – 800 000 eiro,

savukārt, vadošās koalīcijas partijai Jaunā Vienotība saņēmusi nepilnus 417 000 eiro. Vismazāko finansējumu no valsts budžeta saņēmuši Progresīvie – 106 203, 50 eiro. 

KNAB apkopotā informācija liecina ka partijas un to apvienības 2021.gadā kopumā ziedojumos ir saņēmuši 1 453 361, 54 eiro. Savukārt iestāšanās naudās un biedru naudās, kas tās maksātājam pārsniedz vienu minimālo mēneša algu kalendārajā gadā, partijām iemaksāti kopsummā 96 685, 60 eiro. Tāpat KNAB pārbaudot šo pozīciju pārskatos konstatējis, ka vairākos gadījumos nav bijusi ievērota saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtība, kā arī ticis pieņemts pretlikumīgs finansējums.  

Pārbaužu laikā arī secināts, ka 2021.gadā 15 partijas un to apvienības, no kurām piecas saņēmušas valsts budžeta finansējumu, nav ievērojušas likumā noteiktās prasībās. KNAB norāda, ka visbiežāk konstātēti pārkāpumi saistībā ar savlaicīgu nenorēķināšanos par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem atbilstoši likumā noteiktajam termiņam. 

«Tas likuma izpratnē tiek pielīdzināts aizņēmumiem, ko politiskajām partijām un to apvienībām ir aizliegts ņemt un kas jāatmaksā valsts budžetā. Šādu pārkāpumu pieļāvuši deviņi politiskie spēki, parādsaistībās uzkrājot kopumā 169 141,84 eiro,» teikts KNAB pārskatā.

Vislielākās pārkāpumu soda naudas ir piemērotas partijai Tautas varas spēks (67 306, 25 eiro), Jaunā Vienotība (55 033 29 eiro) un partijai Par cilvēcīgu Latviju (50 276 05 eiro). 

Savukārt Latvijas Krievu savienībai KNAB pamatojoties uz Finansēšanas likumā noteikto piemērojis sodu atmaksāt valsts budžetā  pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finansējuma
līdzekļus kopējā apmērā 19 083,07 euro.

Tāpat KNAB secinājis, ka atsevišķi politiskie spēki nav ievērojuši vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu attiecībā uz valsts amatpersonas atalgojuma segšanu, ierobežojumu vienai mērķu grupai izlietot ne vairāk kā 60 % no attiecīgajā gadā saņemtā valsts budžeta finansējuma, kā arī vienā gadījumā politiskais spēks nav rīkojies lietderīgi ar valsts budžeta līdzekļiem.

KNAB norāda, ka 11 politiskās partijas, kas turpina darbību, valsts budžetā nav iemaksājušas KNAB administratīvo pārkāpumu procesos iepriekš piemērotos naudas sodus un nav veikušas finanšu līdzekļu atmaksu kopsummā 143 889,56 eiro.

«Nemainīgi kopš iepriekšējā perioda 11 politiskajām partijām, kuru darbība ir izbeigta un kuras atrodas likvidācijas procesā, ir 872 780,76 eiro parādsaistības ar valsti par KNAB pieņemtajiem lēmumiem,» uzsvērts pārskatā. 

Lasiet arī: Dzimuma maiņas regulējumā ir jāatsakās no sterilizācijas prasības, tā Progresīvie

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas