Krievija apsūdz ASV par darbībām kodolizmēģinājumu poligonā, bet neveiks izmēģinājumus, ja ASV to nedarīs

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs otrdien, 10.oktobrī, apsūdzēja ASV, ka tā veic sagatavošanās darbus kodolizmēģinājumu poligonā Nevadā. Rjabkovs paziņoja, ka Krievija neatjaunos savu kodolizmēģinājumu programmu, ja to nedarīs ASV. Šie komentāri izskan laikā, kad Krievijas parlamenta apakšpalāta izskata iespēja atsaukt Maskavas ratificēto līgumu par kodolizmēģinājumu aizliegumu, ziņo Reuters.

Sergejs Rjabkovs paziņoja, ka ir pazīmes, kas liecina par sagatavošanās darbiem Nevadas izmēģinājumu poligonā, raksta ziņu aģentūra TASS. Tā ir vieta, kur kopš 1951.gada ir notikuši daudzi kodolsprādzieni. Viņš brīdināja, ka gadījumā, ja ASV atsāks kodolizmēģinājumus, tas varētu izraisīt tādu pat Krievijas reakciju, taču uzsvēra, ka

atbildība par šādu situāciju gulstas uz Vašingtonas pleciem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nesen, kluba Valdaja sanāksmē, minēja iespēju atsākt kodolizmēģinājumus. Putins paziņoja, ka Krievijas kodolieroču doktrīna nav jāatjaunina, taču piebilda, ka nav pieņēmis galīgu lēmumu par nepieciešamību veikt kodolizmēģinājumus.

Tomēr Putins norādīja, ka Krievija varētu apsvērt iespēju izstāties no Līguma par kodolizmēģinājumu vispārējo aizliegumu, lai būtu “uz vienas nots” ar ASV, kas šo līgumu ir parakstījusi, bet nav ratificējusi un Krievijas likumdevējiem pirmdien, 9.oktobrī, tika dotas desmit dienas, lai izpētītu, kā vislabāk atsaukt līguma ratifikāciju.

Krievijas ziņu aģentūras citēja Rjabkova teikto, ka

Krievijas Ārlietu ministrija pašlaik izstrādā likumprojektu,

lai panāktu Līguma par kodolizmēģinājumu vispārējo aizliegumu ratifikācijas atcelšanu. Rjabkovs uzsvēris, ka Krievija grib tikai atsaukt ratifikāciju, “citi līguma aspekti turpinās darboties, tāpat kā līdz šim”.

Lasiet arī: “Krievija neuzsāka karu Ukrainā,” apgalvo Putins un nāk klajā ar paziņojumu par Prigožina lidmašīnu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas