Krievija nostiprina aizsardzību Kuriļu salās

Maskava paziņojusi, ka vienā no Kuriļu salām – Paramuširā – izvietotas raķešu sistēmas Bastion, un tā ir daļa no aizsardzības stiprināšanas plāna Tālajos austrumos, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kuriļu salu teritoriālā piederība joprojām ir neatrisināts jautājums Krievijas un Japānas starpā. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis, ka nostiprināšanās Kuriļu salās ir atbilde uz ASV centieniem ierobežot Krieviju un Ķīnu.

Runājot ar armijas vadību uzreiz pēc Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizītes Maskavā, Šoigu sacīja:

«Lai ierobežotu Krieviju un Ķīnu, ASV ir ievērojami palielinājušas savu klātbūtni Klusā okeāna Āzijas reģionā,

un nostiprinājušas politiskās un militārās saites ar sabiedrotajiem, turpinot veidot jaunu amerikāņu drošības struktūru reģionā.» Šoigu piebilda, ka Bastion papildinās Krievijas drošības sistēmas ap Kuriļu salu grupu.

Japāna, kas ir tuva ASV sabiedrotā, uzskata, ka tai pieder četras Kuriļu arhipelāga dienvidu daļas salas, kuras 2.pasaules kara beigās sagrāba padomju spēki. Japāna nepretendē uz Paramuširu, kas atrodas arhipelāga ziemeļos. Teritoriālais jautājums ir liedzis Krievijai un Japānai parakstīt miera līgumu un tādējādi formāli iezīmēt karadarbības beigas.

Saskaņā ar Šoigu teikto, Krievijas armijas spēki valsts austrumos pēdējā gada laikā saņēmuši ap 400 moderna militārā ekipējuma vienību, to vidū arī SU-57 iznīcinātājus un pretgaisa aizsardzības sistēmas. Viņš arī norādīja, ka šogad tiks pabeigta Maskavas pretgaisa aizsardzības sistēmas modernizācija.

Kopš brīža, kad Maskava iebruka Ukrainā, Krievijas amatpersonas vairākkārt vainojušas Kijivu par lidrobotu uzbrukumiem dziļi Krievijas teritorijas iekšienē. Šoigu norādīja,ka Krievijas gaisa spēki Ukrainā esot iznīcinājuši vairāk nekā 20 000 militāro objektu.

Lasiet arī: Rietumi paplašina palīdzību Ukrainai; Krievija stiprina attiecības ar Ķīnu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas