Krievijas kara atbalstītājiem Latvijā piespriež nosacītus cietumsodus

Latvijā pie nosacītiem cietumsodiem tikušas pāris personas, kuras līdz ar Krievijas pret Ukrainu sākto karu metušās atbalstīt agresoru, vēsta Latvijas Avīze.

Krimināllietas tika sāktas par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu un kara noziegumu attaisnošanu. Rīgas rajona tiesā apstiprināta vienošanās un stājies spēkā spriedums Sņežanai Poddubnajai, kura pagājušā gada 13.martā iekarsusi diskusijā Facebook grupā Kriminālā Latvija, cita starpā ukraiņus dēvējot neonacistiem, ar kuriem vajagot cīnīties, bet Krievijas karavīrus novērtējot kā slavējamus, jo,  «kā vienmēr, novāc naciķus».

Poddubnaja atzinusi vainu un vienojusies ar prokuroru, ka tiks sodīta ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz deviņiem mēnešiem.

Savukārt Vidzemes rajona tiesā Cēsīs vērtēta prokurora sagatavotā vienošanās ar vidzemnieku Jevgēniju Kosolapovu, kurš kādā portālā pie 15 rakstiem par aktualitātēm, saistītām ar Ukrainu un Krievijas agresiju pret to,

tika publicējis virkni naidīga, agresīva un nievājoša rakstura komentāru un vēstījumu, kas vērsti gan pret ukraiņiem, gan pret Latvijas iedzīvotājiem, piemēram, «Nāvi ukranacistiem visā pasaulē!» un  «Drīz sāksim vietējos nacistus iznīcināt».

Kosolapovs vienojies ar prokuroru, ka viņš par divu noziegumu izdarīšanu tiks sodīts ar sešu mēnešu nosacītu cietumsodu ar pārbaudes laiku uz pusgadu. Šī vienošanās vēl nav stājusies spēkā.

Kopš pagājušā gada 24.februāra, kad Krievijas armija sāka plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, Valsts drošības dienests izmeklējis gandrīz 40 kriminālprocesus, kas sākti par nacionālā naida izraisīšanu un kara noziegumu attaisnošanu. Kā vēsta laikraksts, tuvāko mēnešu laikā tiesas uzsāks vismaz 15 šādu krimināllietu izskatīšanu, tostarp tiesas priekšā stāsies Igors Kuzmuks, Ruslans Pankratovs, Ludmila Pribiļska, Andrejs Solopenko, Vladimirs Lindermans.

Lasiet arī:Ukrainā ieceļ jaunu korupcijas apkarošanas biroja vadītāju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas