Krievijas raķešu triecienos nogalināti civiliedzīvotāji

Krievijas veiktās apšaudes raisījušas riebumu par tīšu civiliedzīvotāju apdraudēšanu, tostarp arī pārraujot Zaporižjas atomelektrostacijas energopagādi, kas gan šobrīd atjaunota, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ceturtdienas, 9.marta, rītā pirms rītausmas veiktajos raķešu un lidrobotu triecienos bojā gājuši deviņi civiliedzīvotāji. Ukrainas bruņotie spēki ziņojuši, ka izdevies pārtvert lielu skaitu raķetes un lidrobotus, tomēr krievi izmantojuši arī sešas virsskaņas raķetes Kinzhal, kuras ukraiņi nevar notriekt. Maskava apstiprinājusi virsskaņas raķešu izmantošanu.

9.marta triecieni atgrieza apmēram mēnesi pierimušos Krievijas uzbrukumus civilajai infrastruktūra. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja:

«Okupanti var tikai terorizēt civiliedzīvotājus. Tas ir viss, ko viņi spēj. Bet tas viņiem nepalīdzēs, un viņi neizvairīsies no atbildības par visu, ko pastrādājuši.»

Krievija atkārtoti noliegusi civiliedzīvotāju apdraudēšanu. Tās aizsardzības ministrs paziņojis, ka Maskava veikusi atbildes triecienu par marta sākumā konstatētajiem robežpārkāpumiem, un uzstāja, ka ir trāpīts visiem plānotajiem mērķiem – lidrobotu bāzēm, dzelzceļiem un ieroču ražotnēm.

Krievu raidītās raķetes nogalinājušas ciemata iedzīvotājus Ļvivas rietumu pusē, kā arī tuvāk frontes līnijai Dņipro apkārtnē. Artilērijas apšaudēs Harkivā gājuši bojā vismaz trīs cilvēki. Maskava pastāv uz to, ka triecieni tiek veikti, lai mazinātu Ukrainas spēju cīnīties, savukārt Kijiva norāda, ka gaisa triecieniem nav militāras nozīmes un tie tiek veikti ar nolūku iebiedēt un nodarīt kaitējumu civiliedzīvotājiem, un tie ir kara noziegums.

Ukrainas militārais eksperts un bruņoto spēku rezerves pulkvedis Oļegs Ždanovs sacīja, ka Krievija ir izgāzusies un nespēj identificēt militāros mērķus, tāpēc ķērusies pie rezerves plāna – iedzīvotāju demoralizēšanas. Viņš piebilda:

«Tādēļ viņi mērķē pa civilo infrastruktūru, pa vājāko punktu, ūdeni, elektrību, apkuri. Šķiet, ka viņi nespēj mainīt stratēģiju, cerot, ka neatkarīgi no tā, vai viņi veic triecienus vai nē, agrāk vai vēlāk ļaudis teiks «pietiek, mēs padodamies.» Bet tas nenotiks.»

Vašingtona paziņojusi, ka turpinās palīdzēt nostiprināt pretgaisas aizsardzības sistēmas. Tie uzskatīts, ka Krievijai ir vairāki desmiti raķešu Kinzhal, kuru ātrums vairākkārt pārsniedz skaņas ātrumu. Kinzhal veidotas, lai varētu pārvietot kodolgalviņas, un spēj aizsniegt mērķus par 2000 kilometru attālumā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins savās runās bieži liela Kinzhal kā ieroci, kam NATO nespēj stāties pretī.

Lasiet arī: Visā Ukrainā skanējusi gaisa trauksme; Krievija apšauda pilsētas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas