LGBTQ tiesību ziņā Latvijā ir ieilgusi stagnācija, secina Rainbow Europe

LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka vēsta, ka ceturtdien, 11.maijā, starptautiskā LGBTQ organizācija ILGA-Europe publicēja ikgadējo LGBTQ tiesību novērtējumu Rainbow Europe. Tajā no 49 Eiropas valstīm LGBTQ tiesību aizsardzības jomā Latvija ieņem nemainīgu 36.vietu.

Mūsu valsts ir saņēmusi vien 22% novērtējumu. Kaut gan iepriekš bijis vērojams neliels uzlabojums tiesību ziņā, pērn novērojama ieilgusi stagnācija, jo

Saeima nespēja izpildīt noteiktajā termiņā Satversmes tiesas spriedumu un pieņemt Civilās savienības likumu,

situāciju skaidro Mozaīka.

Sliktāks LGBTQ tiesību stāvoklis nekā Latvijā ir tikai 12 Eiropas valstīs – Lihtenšteinā (20%), Ukrainā (20%), Bulgārijā (20%), Rumānijā (18%), Polijā (15%), Sanmarīno (14%), Monako (13%), Baltkrievijā (12%), Krievijā (8%), Armēnijā (8%), Turcijā (4%) un Azerbaidžānā (2%). Savukārt augstāko Rainbow Europe vērtējumu  ieguvušas tādas valstis kā Malta (89%), Dānija (76%), Beļģija (76%), Spānija (74%) un Islande (71%).

Kopš 2020.gada Satversmes tiesā tika pieņemti divi nozīmīgi tiesas spriedumi LGBTQ tiesību aizsardzības jomā, arī Augstākā tiesa 2021.gada izskaņā pavēra durvis ģimenes fakta juridiskai atzīšanai pēc Satversmes 110. panta. Taču pēc šiem panākumiem LGBTQ tiesību jomā nav veikti nepieciešamie soļi, lai uzlabotu cilvēku dzīves kvalitāti un tiesisko regulējumu.

Visbūtiskākais no tiem ir Civilās savienības likuma pieņemšana, kas ļautu divām pieaugušām personām reģistrēt kopdzīvi un risināt tās bāzes jautājumus. Jāatzīmē, ka šobrīd ar Mozaīkas un kustības Dzīvesbiedri bezmaksas juridisko atbalstu

tiesas ceļā panāktas jau 41 viendzimuma pāru ģimenes fakta konstatācijas,

savukārt virkne lietu vēl gaida savu izskatīšanu.

“Sabiedrības vairākums ir vairāk pozitīvi noskaņots pret LGBTQ kopienu Latvijā, pretēji tam, ko cenšas ieskaidrot atsevišķi politiskie spēki. Redzam, ka Igaunijā būs ne tikai civilo savienību regulējums, bet arī laulību vienlīdzība, pilnībā atmetot Padomju Savienības domāšanu. Taču Latvijā pietrūkst politiskās gribas risināt svarīgus jautājumus, ap kuriem mākslīgi radīta sarežģītības un sensitivitātes aura. Patiesībā LGTBQ tiesības ir viena no jomām, kas valstij jāatrisina līdzās citiem sociāliem un ekonomiskiem jautājumiem, lai Latvija attīstībā var virzīties uz priekšu. Valsts prezidentam un premjeram būtu aktīvāk jāiesaistās jautājuma risināšanā,” norāda Mozaīkas valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Vienlaikus Rainbow Europe indekss rāda, ka nedemokrātisku spēku

politiskās retorikas rezultātā būtiski paaugstinājusies vardarbība pret LGBTQ cilvēkiem Eiropā,

it īpaši pret transcilvēkiem, izplatot dažādus nepatiesus un kaitnieciskus naratīvus. Arī politiķiem ir jāuzņemas atbildība par naidīgas attieksmes attaisnošanu, tādējādi iedrošinot citus naida izpausmēm un veicinot nesodamības sajūtu. Naida noziegumi un naida runa nepazudīs un nemazināsies, kamēr politiķi nesapratīs, ka viņiem ir jārisina šī problēma un pašiem jāuzņemas atbildību par tās veicināšanu.

“Rainbow Europe” ikgadējā indeksā tiek novērtēta valstu likumdošana, politiskas dokumentu un to ieviešana septiņās kategorijās, kas tieši ietekmē LGBTQ cilvēku dzīves kvalitāti – vienlīdzība un pretdiskriminācija, ģimeņu tiesību aizsardzība, naida noziegumi un naida runa, dzimuma tiesiskā atzīšana, cilvēku ķermeņa neaizskaramība, pilsoniskās sabiedrības telpa un attieksme pret patvēruma meklētājiem.

Atzīmējot Starptautisko dienu pret homofobiju, transfobiju un bifobiju, nākamo trešdien, 17.maijā Rīgā pie vairākām vēstniecībām, tostarp Nīderlandes, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Īrijas un citām, kā arī tādiem uzņēmumiem kā Printful, tiks pacelti varavīksnes karogi. Mozaīka aicina ikvienu piedalīties akcijā, iestājoties par līdztiesību. No 29.maija līdz 4.jūnijam Rīgā norisināsies lielākais cilvēktiesību pasākums Latvijā – Riga Pride. Nedēļas kulminācijā – 3.jūnijā – norisināsies lielais gājiens Arī mēs esam Latvija, aicinot izrādīt solidaritāti LGBTQ kopienai un cilvēktiesībām.

Lasiet arī: Latvijas sabiedrība – atvērtāka pret LGBTQ, Eiropā – nāvējošākais gads pēdējos desmit

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas