Lietuvas premjerministre: Daži karu Ukrainā vēro kā Eirovīziju

“Diemžēl izskatās, ka sākās jauns Aukstā kara laikmets,” intervijā Latvijas Televīzijai pauda Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Premjerminisre uzsvēra, ka  gaidot Ukrainas pretuzbrukumu

“dažiem ir tendence uz šo uzbrukumu skatīties, kā uz Eirovīzijas dziesmu konkursu, kurā viens vakars izšķirs visu”.

“Tas ir karš, katru dienu notiek cīņas, operācijas un katru dienu mirst cilvēki,” norādīja Šimonīte un piebilda, ka “pilnībā uzticas Ukrainas valdības un armijas kompetencei cīnīties, taču pārējo valstu uzdevums ir atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik vajadzēs”. 

Iepriekš jau vēstīts, ka Ukraina ir sākusi pretuzbrukuma Krievijai plāna realizāciju. NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības direktors Jānis Sārts publiskajā telpā skaidroja, ka uzbrukums vienmēr sākās ar to, ka tiek izveidoti apstākļi, lai pretuzbrukuma operācija būtu veiksmīga. Viņaprāt, jau šobrīd ir redzams, ka operatīvais plāns ir sācis darboties un Ukraina lēnām pārņem iniciatīvu, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai varētu realizēt uzbrukumu.

“Tas nenozīmē, ka mēs šobrīd varētu pateikt, kurā mirklī būs tas, ko visi uzskata par lielo uzbrukumu, proti, ukraiņu mēģinājumu pārraut krievu aizsardzības pozīcijas, pārejot liela apjoma uzbrukumā.

Tas, ka uzbrukuma plāna realizācija ir sākusies, manuprāt, ir skaidrs fakts,” atzina Sārts.

Savukārt ASV Kara pētniecības institūta (ISW) analītiķi norādījuši, ka ņemot vērā, ka Krievijas karaspēks cenšas pastiprināt taktiskos uzbrukumus Bahmutas apkaimē reaģējot uz ukraiņu pretuzbrukumiem,  tas varētu mazināt krieuv iespējas atsist plašākus plašākus pretuzbrukumus citviet.

Ziņas par četru krievu bataljonu pārsviešanu Bahmutas virzienā iegūtas no vairāku krievu propagandistu – blogeru publiskotās informācijas.

Informāciju par krievu spēku pārgrupēšanu apstiprinājusi arī Ukrainas aizsardzības ministra vientniece Hanna Maļara.

ISW eksperti skaidroja, ka kamēr krievi savus uzbrukumus koncentrē Bahmutā, Ukraina norada, ka pagaidām izvērš ierobežotas operācijas. Ekspertu skatījumā Ukrainas Bruņoto spēku nelielie panākumi Bahmutas apkaimē iespējams ir motivējuši Krieviju turpināt īstenot šajā virzienā taktiskos uzbrukumus, lai ieņemtu Bahmutu un varētu Kremlis varētu to pasniegt, kā “kārtējo uzvaru”.

Tikmēr šīs nedēļas sākumā Ukrainas pusē karojošo krievu leģions Krievijas brīvība un Krievu brīvprātīgais korpuss veikuši operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā, lai izveidotu “drošības zonu”, Ukrainais civiliedzīvotāju aizsardzībai, pirmdien, 22.maijā paziņojusis Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Andrijs Jusovs.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka operāciju veikuši Krievijas pilsoņi.

Krievijas Brīvprātīgo korpuss pirmdienas, 22.maija, pēcpusdienā publicēja video, kurā redzams kaujinieks, kas aplūko it kā pārņemtu bruņumašīnu. Citā video redzams, kā korpusa kaujinieki vada bruņumašīnu pa lauku ceļu.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs informēja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot informēts un devis rīkojumu padzīt sabotierus.

Telegram kanālā Baza, kas tiek saistīts ar Krieivjas drošības dienestiem, publiskota informācija, ka redzamas cīņas pazīmes ap trīs apdzīvotām vietām gar galveno ceļu, kas ved no Ukrainas Krievijā.

Vairāki ciemati palikuši bez elektrības un ūdensapgādes.

Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs apstiprināja, ka Ukrainas diversantu grupa “iekļuva Graivoronas rajona teritorijā”. Pēc viņa teiktā, “Krievijas bruņotie spēki kopā ar robežsardzi, nacionālo gvardi un FSB veic nepieciešamos pasākumus ienaidnieka likvidēšanai”.

Savukārt, Ukrainas prezidenta padomnieks sacīja, ka Kijiva ar interesi vēro notiekošo, tomēr tai neesot nekāda sakara ar sabotieriem.

Lasiet arī: Belgorodā noticis uzbrukums FSB ēkai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas