LTRK kategoriski iebilst valdības iecerētajam “banku nodoklim”

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) – publiski pamanāmākā un, kā pati vēsta, lielākā uzņēmēju interešu aizstāvības organizācija – savā mediju paziņojumā uzstāj: ir būtiski saglabāt esošo principu, ka uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek piemērots tikai pie peļņas sadales. 

Tāpēc LTRK neatbalsta Finanšu ministrijas izstrādāto likumprojektu Grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas, organizāciojas ieskatā, ir “vērsts uz to, lai grautu vēl salīdzinoši nesen ieviesto uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) nomaksas kārtību, kas par UIN samaksas brīdi nosaka peļņas sadali, nevis tās aprēķināšanas brīdi.”

Jau ir ziņots, ka valdība vēlas ieviest uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) avansa maksājumu 20% apmērā,

ar ko tiktu apliktas bankas un nebanku kreditētāji

jeb tā dēvētie ātro aizdevumu izsniedzēji. Publiskās diskusijās, politiķiem pamatojot šāda vai citāda fiskāla maksājuma nepieciešamību, tiek norādīts uz virspeļņu, ko bankas ir guvušas Krievijas agresijas Ukrainā radīto seku un – cīņā pret inflāciju – eirozonā celto Eiropas Centrālās bankas procentlikmju dēļ. 

LTRK skaidro, ka tā kritiski vērtē nodokļu sloga palielināšanu, nodokļu sistēmas komplicēšanu ar izņēmumiem un īpašiem režīmiem, kā arī neprognozējamu nodokļu politiku, kas rezultātā samazina investīcijas Latvijā, jo zūd uzņēmēju uzticēšanās likumdevējam un valsts pārvaldes iestādēm kopumā. Nodokļu sistēmas fragmentācija ir arī tiešā pretrunā ar Latvijas apņemšanos mazināt administratīvo slogu un veicināt produktivitāti, teikts kameras mediju relīzē.

Tā citē LTRK valdes priekšsēdētāju Jāni Endziņu: “Atkārtota UIN nomaksas kārtības grozīšana

būtu sliktas likumdošanas paraugs.

Šobrīd uzņēmējiem ir īpaši būtiski sekmēt finansējuma pieejamību, tomēr Likumprojekts šo problēmu nerisinās, drīzāk pasliktinās”.

LTRK norāda, ka īpaši negatīvi ir tas, ka šobrīd UIN likuma grozījumus ir iecerēts piemērot ar atpakaļejošu spēku. Proti, atbilstoši UIN likuma 3.panta 2.daļai taksācijas periods ir kalendārais mēnesis; savukārt piedāvātajā grozījumu redakcijā nodoklis tiktu attiecināts uzreiz uz 12 iepriekšējiem taksācijas periodiem. Taču tajos gūtā peļņa likuma spēkā stāšanās brīdī jau var būt reinvestēta, un tādēļ uzņēmumu naudas plūsma var nebūt pietiekoša nodokļu maksājumu veikšanai. Tādējādi grozījumi esošajā redakcijā būtu klajā pretrunā ar virkni Latvijas un starptautisko tiesību normām, norāda LTRK. 

Savukārt nebanku kredītētājus pārstāvošā asociācija Fintech Latvia jau paziņoja, ka šie FM izstrādātie grozījumi esot pretrunā ar Satversmi un tādēļ tā ir gatava apstrīdēt plānoto UIN avansa maksājumu Satversmes tiesā.

Lasiet arī: LDDK asi kritizē valdības nodokļu politiku

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas