Lukašenko aicina panākt mieru Krievijas un Ukrainas “kautiņā”

Ceturtdien, 15.augustā, Baltkrievijas valsts plašsaziņas līdzekļos un prezidenta  tīmekļa vietnē publicētajā intervijā, kas svētdien tiks demonstrēta Krievijas valsts kanālā “Rossija 1”, Baltkrievijas prezidents un galvenais Putina sabiedrotais Aleksandrs Lukašenko aicināja uz mieru starp Krieviju un Ukrainu, turpinoties Ukrainas iebrukumam Kurskas reģionā Krievijā, Ukrainai apgalvojot, ka tā kontrolē jau vairāk nekā 1 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, ziņo “Politico” un “Reuters”.

Runājot par divarpus gadus ilgušo konfliktu, Lukašenko sacīja: “Sēdīsimies pie sarunu galda un izbeigsim šo kautiņu,” apgalvojot, ka tikai “augsta ranga amerikāņu izcelsmes cilvēki” vēlas, lai turpinās Ukrainas un Krievijas karš.

“Tas nav vajadzīgs ne ukraiņu tautai, ne krieviem, ne baltkrieviem,” viņš turpināja, “[Karš] ir vajadzīgs viņiem Rietumos”.

Lukašenko ļāva Krievijas karaspēkam 2022.gadā uzbrukt Ukrainai caur savu teritoriju un izvieto Krievijas kodolieročus savā teritorijā, par ko saņēma Eiropas Savienības kritiku.

Viņš sacīja, ka Minska neredz iemeslu Krievijas kodolieroču izmantošanai, “kamēr netiks sperts solis uz mūsu valsts robežas,” viņš sacīja, brīdinot, ka, ja Ukraina izprovocēs Baltkrieviju “mums nebūs citas izvēles”.

Ukrainas Kurskas ofensīvas laikā Baltkrievija arī izvietojusi karaspēku pie Ukrainas robežas, lai “apturētu iespējamo Ukrainas izrāvienu”. Taču Kijiva paziņoja, ka tā nav novērojusi karaspēka skaita pieaugumu uz robežas.

Lukašenko uzsvēra, ka ne Baltkrievija, ne Krievija nav ieinteresētas frontes līnijas paplašināšanā, norādot, ka visa robeža ir 1 200 km gara, un pašreizējā frontes līnija jau ir 1 000 km. “Vai mēs esam gatavi uz vairāk? Nē. Un Kurska to parādīja,” piebilda Lukašenko.

“Mēs nevēlamies eskalāciju, un mēs nevēlamies karu pret visu NATO. Mēs to nevēlamies,” viņš sacīja.

Savukārt Putins pirmdien ārkārtas valdības sanāksmē noraidījis iespēju sākt sarunas ar Kijivu, nosodot Ukrainas rīcību Kurskā un apsūdzot to uzbrukumos civiliedzīvotājiem un apdraudot kodoliekārtas.

Krievija joprojām turpina vērsties pret Ukrainas pilsētām un Ukraina ir ziņojusi par smagākajām kaujām pēdējo nedēļu laikā Pokrovskas pilsētas, kas ir svarīgs loģistikas mezgls, tuvumā.

Tikmēr Ukraina ir izveidojusi militāri administratīvu biroju Kurskas apgabalā “Ukrainas kontrolētajās teritorijās”, norādot, ka birojs nodrošinās kārtību un “reģiona iedzīvotāju neatliekamās vajadzības”.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas ārlietu ministrs Landsberģis nonācis nepatikšanās par villas iegādi Grieķijā Ukrainas kara sākumā

Lasiet arī: VIDEO | Ukraina Kurskas apgabalā sagūstījusi vairāk nekā 100 Krievijas un Čečenijas karavīru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas