Maska raķete uzsprāgst dažas minūtes pēc pacelšanās

SpaceX nākamās paaudzes kosmosa kuģis Starship uzsprādzis dažas minūtes pēc pacelšanās, un tikai daļēji sasniedzis plānotos mērķus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

SpaceX dibinātāja un galvenā inženiera Īlona Maska (Elon Musk) plāns ir izveidot kosmosa kuģi, kas ar laiku spēs nogādāt cilvēkus uz Mēness un Marsa. Šis bija pirmais izmēģinājums kombinācijai, kur Starship kosmosa kuģis ir savienot ar jauno Super Heavy nesējraķeti, kā arī pirmais lidojums zemākās pakāpes pastiprinātājam, ko SpaceX dēvē par spēcīgāko līdz šim izstrādāto nesējraķeti.

Lai gan divpakāpju raķete sasniedza tikai pusceļu līdz kosmosa telpai, paceļoties līdz nepilnu 40 kilometru augstumam, lidojums tik un tā, par spīti dzinēju problēmām, sasniedza pamatmērķi – pacelties no zemes. SpaceX amatpersonas ir apmierinātas ar iznākumu, tomēr dažus citus mērķus šoreiz nav izdevies sasniegt.

Bija plānots, ka pirms atgriešanās atmosfērā un iekrišanas Klusajā okeānā netālu no Havaju salām Starship sasniegs 150 kilometru augstumu virs Zemes. SpaceX paziņojumā, kas tika publiskots pēc izmēģinājuma lidojuma, teikts, ka

pacelšanās laikā pārstāja darboties vairāki dzinēji, tad kosmosa kuģis zaudēja augstumu un sāka kūleņot,

un tad tika aktivizēta gan nesējraķetes, gan kosmosa kuģa lidojuma atcelšanas sistēma.

Masks jau pirms lidojuma centās padarīt gaidas mērenākas, un 16.aprīlī izteica piezīmes par nelielām veiksmīga lidojuma izredzēm. SpaceX prezidente Gvinne Šotvela (Gwynne Shotwell) februārī sacīja, ka galvenais mērķis ir neuzspridzināt palaišanas platformu. Ņemot to vērā, pirmais Starship lidojums ar jauno nesējraķeti ir izdevies, un iezīmē pagrieziena punktu SpaceX ambīcijās aizgādāt astronautus uz Mēnesi, un vēlāk arī uz Marsu. NASA vadītājs Bils Nelsons (Bill Nelson) apsveica SpaceX, norādot, ka katrs lielais cilvēces sasniegums ir prasījis zināmu aprēķināta riska līmeni, jo tikai ar lielu risku var gūt lielus panākumus.

Divpakāpju kosmosa kuģis, kurš slējās augstāk par ASV Brīvības statuju, sasniedza 120 metru garumu un tika palaists no uzņēmuma kosmosa lidojumu bāzes Teksasas dienvidu piekrastē.

SpaceX cerēja, ka kosmosa kuģim izdosies veikt 90 minūšu ilgu lidojumu kosmosā,

nelielā attālumā no Zemes orbītas.

Mazāk nekā četras minūtes pēc pacelšanās Starship augšējai daļai neizdevās atdalīties no nesējraķetes, un kosmosa kuģis sāka kūleņot. Palaišanas laukums un pieguļošā teritorija tika norobežota jau pirms palaišanas. Atlūzām no sprādziena vajadzēja iekrist okeānā, ko ASV Krasta apsardze bija norobežojusi.

Masks pēc izmēģinājuma lidojuma sacīja, ka nākamais izmēģinājums varētu sekot jau pēc dažiem mēnešiem. SpaceX inženieris Džons Inspukers (John Insprucker) sacīja, ka lidojums sagādājis lielu datu apjomu, kas noderēs turpmākajiem izmēģinājumiem.

Arī ceļš līdz pirmajam lidojuma izmēģinājumam nav bijis gluds, un SpaceX Starship veidošanā piedzīvojis virkni neveiksmju. Atšķirībā no SpaceX Falcon 9 raķetēm, kas jau desmitiem reižu pēc lidojumiem atgriezušās uz zemes, Starship būtu iekritis jūrā pat tad, ja lidojums būtu noritējis kā pēc grāmatas. Tomēr ar laiku plānots Starship uzlabot tik tālu, lai tas spētu atgriezties un veikt kontrolētu nosēšanos.

Lasiet arī: Masks: SpaceX nevēlas izraisīt 3.pasaules karu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas