NA plāno prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ievēlēt sev pietuvinātu cilvēku, uzskata eksperts

Nacionālā apvienība (NA) ir izdarījusi stratēģisku izvēli, neatbalstot nevienu no patlaban izvirzītajiem prezidentu kandidātiem, tādējādi cerot otrajā kārtā izvirzīt sev pietuvinātu cilvēku, Latvijas Televīzijas raidījumā Šodienas jautājums vērtēja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Jānis Ikstens.

Viņa ieskatā, NA “spēlē uz otro tūri”, kurā koalīcijas visām pusēm nāksies izvirzīt kopīgu kandidātu. Tā kā NA ir ieņēmusi stratēģiski neitrālu pozīciju, partiju apvienībai ir labas izredzes virzīt sev pietuvinātu kandidātu.

Vienlaikus sociālantropologs Mārtiņš Daugulis raidījumā minēja, ka gan Uldis Pīlēns (AS), gan Edgars Rinkēvičs (JV) prezidentu velēšanās iet uz “pilnu banku”.

Arī NA līderis Raivis Dzintars intervijā portālam Delfi.lv prognozēja, ka “tas ir visai ticami, ka Nacionālā apvienība neatbalstīs nevienu, no Valsts prezidenta amata kandidātiem”.

Jautāts vai 31. maijā tiks ievēlēts Valsts prezidents, Dzintars atbild:” Man šķiet, ka valstiski labākais risinājums, mazākais ļaunums, būtu, ja vienošanās nebūtu [par vienu konkrētu Valsts prezidenta amata kandidātu], un koalīcija turpinātu meklēt jaunu kandidātu.” 

Dzintars arī uzsvēra, ka Jaunās Vienotības “solis, izvirzīt vienu no redzamākajiem un populārākajiem partijas līderiem, uzliekot tādu dziļu morālu nastu, darīt visu iespējamo, lai panāktu rezultātu”. 

“JV spēlē uz ļoti augstām likmēm, ar gana lielu risku. Ja tas izdosies, JV būs nostiprinājusies Latvijas politikas varā tā, kā vel nekad,” sprieda NA līderis. 

Jāpiebilst, ka ilgi pirms partijas izvirzīja oficiāli kandidatūras uz Valsts prezidenta amatu, Saeimas sēdē publiski izskanēja pieņēmums, ka NA varētu virzīt aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces kandidatūru. Taču aprīļa vidū NA paziņoja, ka Valsts pirmās amatpersonas amatam atkārtoti virzīs pašreizējo Valsts prezidentu, Egilu Levitu. Arī pats Levits oficiāli paziņoja, ka kandidēs atkārtoti uz Valsts prezidenta amatu, taču maija sākumā tomēr atsauca savu kandidatūru

Jau ziņots, ka koalīcijas politiķi pašlaik neredz iespēju vienoties par vienu kandidātu uz Valsts prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Lasiet arī: BNN nedēļas apkopojums: Ārlietu prezidents? Drošības brāķis. Defoltdrauds. Eironeaizskaramība

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas