BNN nedēļas apkopojums: Ārlietu prezidents? Drošības brāķis. Defoltdrauds. Eironeaizskaramība

Egils Levits palika līdz galam konsekvents tēvišķīgajā gādībā pār Krišjāņa Kariņa nu jau otro valdību. Sajutis, ka kļūst par koalīcijas “strīdus akmeni” un draud tās izjukšana, valsts galva ziedoja savas ambīcijas uz valsts stabilitātes altāra. Taču spēcīgi kandidāti būs vajadzīgi 2027.gadā (vai nedod D#vs, ātrāk), kad Levitam būs vien nieka 71 gads. Tāpat – citiem augstiem amatiem šeit vai eirostrukturās.

Tiešu valodu runājot: kādas gan var būt “no skapja iznākušā” Edgara Rinkēviča ievēlēšanas patiesās izredzes, ja divām koalīcijas frakcijām pat Stambulas konvencija ir “sarkanā lupata”?” Taču, viņu piesakot, Jaunā Vienotība jau atgūst savu reputāciju – jā, mēs pastūmām malā principus un maksājam smagas nodevas valdošā vairākuma saturēšanai, taču ideālus – un mūsu uzvaras izcīnītājus – nenododam! Ciniski runājot, Nacionālās apvienības labajai slavai līdzīgs ieguvums ir “puslatvieša” Levita trīskāršā nominēšana. 

Partijas Progresīvie sarīkotais šovs, pārspīlētā sajūsmā piesakot valsts galvas amatam centīgu eirobirokrāti, nav nekas oriģināls. Teju vai katram Saeimas debitantam ir raksturīgas lielummānijas lēkmes, ko pēc tam gribas aizmirst un pasludināt par nebijušām. Vīlusies un aizkaitinātā publika gan mēdz šos brašuļus aizmirst jau nākamajās vēlēšanās.

Atgriežoties pie konvencijas – tai sabiedrības daļai, organizācijām un politiķiem, kuri cīnās par šī dokumenta ratificēšanu, palīgā nāk “smagā artilērija”. (Šajos laikos gan aktuālāk skan HIMARS vai Storm Shadow, Ukrainai piegādātās britu 250 km rādiusa avioraķetes…) Vairas Vīķes-Freibergas publiskajam Saeimas kauninājumam ir milzīga ietekme. Taču pati politiķe – psiholoģe turklāt! – droši vien skaidri apzinās, ka viņas it kā neapstrīdētā autoritāte un tautas mīlestība dēļ šīs nostājas var sadrupt pret tumsonīgā naida sienu, ko radījuši “konservatīvo vērtību sargātāji”. Visu cieņu VVF par uzdrīkstēšanos! 

Kārtējo reizi nākas pārliecināties, ka arī tajā, kā uz Latviju raugās citur pasaulē, “izmēram ir nozīme”. Aģentūras Reuter asarainā reportāža par Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu “lingvistisko spīdzināšanu” atgādina, ka – par spīti visiem politkorektuma un diversitātes kanoniem! – lielas valstis, tautas un valodas par pilnu ņem tikai tādas pašas lielmanes, slēptāk vai klajāk nicinot “sīkaļas”. Mierinājums, ka neesam mēs tādi vieni. Kāds amerikāņu puisis reiz teicis (jācer, pēc tam bijušai) dāņu draudzenei:  kāpēc gan sešu miljonu tautai ir vajadzīga sava valoda – tas ir tik nepraktiski…

Agresorvalsts propagandā atkal sasniegts jauns absurda līmenis – Putins 9.maijā sludina, ka šis esot pret Krieviju vērsts karš. Ko viņš teiks nākamreiz? To, ka pērnā gada 24.februāri karš sākās, Ukrainas aviācijai bombardējot Maskavu? Vēl briesmīgāk par šo verbālo vajprātu ir tas, ka mums blakus dzīvo cilvēki, kuri – pelnot tos pašus eiro, iepērkoties tajos pašos lielveikalos un autosalonos, bez vīzām braucot uz tiem pašiem ārzemju kūrortiem – uzskata par savu svētu pienākumu vājprātim ticēt un pat “rīkoties lietas labā”. 

Ne pirmo reizi ASV budžets atsitās pret valsts parāda apjoma ierobežojumu. Taču tagadējais naida līmenis demokrātu un republikāņu attiecībās liek bažīties, vai tikai Kongresa politiskās “spēlītes” neaizies pārāk tālu. Vašingtonas maksātnespēja var arī asiņaini atbalsoties Donbasa frontē… 

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Drosmīga izvēle, Mātei kauns, Tūļību nepiedod, “Jaunības grēki”, “Love Or Leave”, Lieka līdzjūtība, Viena tanka parāde, Globāli vajadzīgais parāds, Ordeņi sanaido.

 

DROSMĪGA IZVĒLE

Jaunā Vienotība, kā tika prognozēts, valsts galvas amatam piesaka Rinkēviču

Svarīgi, Edgars Rinkēvičs, prezidenta vēlēšanas, Jaunā Vienotība,
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Evija Trifanova / LETA

Partiju apvienība Jaunā Vienotība (JV) Valsts prezidenta amatam nolēmusi virzīt ilggadējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūru, šodien preses konferencē paziņoja apvienības pārstāvji.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) īpaši uzsvēra to, ka ārlietu ministra veikums un starptautiskie personiskie kontakti palīdzēs viņam izcili veikt Valsts prezidenta galveno pienākumu – pārstāvēt Latviju starptautiski. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

MĀTEI KAUNS

Vīķe‑Freiberga: Nespēja ratificēt Stambulas konvenciju ir negods Latvijai

Stambulas konvencija, ratificēšana, vardarbības novēršana, Vaira Vīķe-Freiberga
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijai steidzami ir jāpieņem Stambulas konvencija, aicina bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

“Nespēja ratificēt Stambulas konvenciju ir negods Latvijai! Jēkabpils gadījums un vardarbības apmēri pret sievietēm Latvijā ir dramatisks vēstījums tiem, kas gadiem ļāvušies propagandai, ka Latvijā jau viss ir kārtībā. Nav kārtībā,” norāda Vīķe-Freiberga.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TŪĻĪBU NEPIEDOD

BNN pēta| Sabiedrību šokē policijas darba “kvalitāte”

Bandas, Imanta, Twitter, Valsts policija, sabiedrība, sašutums, Svarīgi
Foto: fotokolāža/BNN/LETA/Twitter ekrānšāviņi

Līdztekus sašutumam saistībā ar Valsts policijas (VP) bezdarbību Jēkabpils slepkavības lietā, sabiedrība un mediji vērsuši uzmanību uz vēl pāris epizodēm, kurās kārtības sargi vai nu absolūti neko nav darījuši, vai reaģējuši pārāk lēni.

Visvairāk šobrīd apspriež pusaudžu bandas izrēķināšanos ar citu pusaudzi Imantā, “komunistiskās propagandas noskaņās” aizvadīto Latvijas krievu savienības (LKS) rīkoto mītiņu un absurdo situāciju ar Kremļa propagandista uzbrukumu partijas Jaunā Vienotība biedram Gatim Liepiņam.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“JAUNĪBAS GRĒKI”

Ušakova un Amerika izdošanai kriminālvajāšanai būs vajadzīgs EP lēmums

Rīgas satiksme, Nils Ušakovs, Andris Ameriks, EP deputāti, apsūdzība
Foto: Fotokolāža/BNN/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Nila Ušakova (S) un Andra Amerika (GKR) izdošanai kriminālvajāšanai būs vajadzīgs EP lēmums, liecina informācija EP tīmekļvietnē.

Pēc valsts kompetentās iestādes pieprasījuma EP atcelt deputāta imunitāti EP priekšsēdētājs par šo pieprasījumu paziņo plēnumam un nodod izskatīšanai Juridiskajai komitejai.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“LOVE OR LEAVE”

Virza grozījumus likumā, kas liegs darbu valsts un pašvaldības sektorā Latvijas valstij nelojālām personām

Grozījumi likuma, prokrmliskas personas, Saeima, valsts sektors, pašvaldības sektors Svarīģi
Foto: Antonio Marin Segovia/Flickr

Vairākums deputātu ceturtdien, 11. maijā, atbalstīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai nodot Nacionālās drošības komisijas (NDK) piedāvātos grozījumus likumā, kas paredz atbrīvot no valsts un pašvaldību iestādēm valstij nelojālas personas.

Iepriekš jau vēstīts, ka maija sākumā NDK, pamatojoties uz Saeimā iesniegto Latvijas pilsoņu iesniegumu Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām, lēma virzīt grozījumus Valsts pārvaldes likumā Saeimā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

LIEKA LĪDZJŪTĪBA

BNN viedoklis | Sabiedrība tur aizdomās ārvalstu mediju par nekorektu Latvijas tēla veidošanu

 
Krievijas propaganda, Reuters, sabiedrība, obligata valsts valodas pārbaude, Krievijas pilsoņi, Svarīgi,
Foto: Miguel A Padriñán/Pexels

Interneta plašumos karstas diskusijas raisījusi ārzemju ziņu aģentūras Reuters savdabīgā ziņa par Latvijā ieviestajām izmaiņām Imigrācijas likumā, kas nosaka par pienākumu Krievijas Federācijas pilsoņiem kārtot obligātu latviešu valodas prasmes eksāmenu, lai saņemtu vai pagarinātu uzturēšanās atļauju.

Vairākums sociālo tīklu lietotāju, tai skaitā arī Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava, saskatījis aizdomīgu “prokremlisku retoriku” un zināmu falsifikāciju notikumu atspoguļošanā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

VIENA TANKA PARĀDE

Krievija apšauda Kijivu un pieticīgi atzīmē “gada lielākos svētkus”

Svarīgi, karš Ukrainā, Krievija, Kremlis, Kijiva, Vladimirs Putins, Urzula fon der Leiena, Volodimirs Zelenskis, Bahmuta, Vāgnera grupa
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Kijivā 9.maijā. Foto: AFP/SCANPIX/LETA

Krievija apšaudījusi Kijivu ar spārnotajām raķetēm, kamēr Maskavā lielo cilvēkresursu zaudējumu ēnā norisinājusies pieticīga “Uzvaras dienas” parāde, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Asā, desmit minūtes garā uzrunā Krievijas prezidents Vladimirs Putins vērsies pret “rietumu eliti”, un runājis par cilvēces atrašanos nozīmīgā pagrieziena punktā. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

GLOBĀLI VAJADZĪGAIS PARĀDS

ASV draud defolts

 
Svarīgi, ASV, defolts, parādsaistības, ekonomika, ASV dolārs,
Foto: Unsplash

ASV Finanšu ministre Dženeta Jelena (Janet Yellen) brīdinājusi par nopietnām sekām, kas radīsies, ja valdība nespēs pacelt ASV parādsaistību griestus, raksta britu raidorganizācija BBC.

Ja netiks panākta vienošanās, kas ļautu palielināt federālās valdības parādsaistību apjomu, tā var nonākt defolta priekšā jau jūnija sākumā. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

ORDEŅI SANAIDO

BNN pēta | Darvas karote Lietuvas un Polijas attiecību medus mucā

 
Svarīgi, Lietuva, BNN pēta, Mateušs Moraveckis, Gitans Nausēda, Ingrīda Šimonīte, Gabriels Landsberģis, apbalvojumi, karš Ukrainā,
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. Foto: Flickr/Kancelaria Premiera

Lietuva un Polija ir kaimiņvalstis kopā izēdušas pudu sāls, un, sākoties karam Ukrainā, abas neapšaubāmi kļuva par tās stingrākajām atbalstītājām, tomēr maija sākumā Polijas premjerministra vizīte Viļņā saduļķojusi labās attiecības.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki) maija sākumā viesojās Viļņā, kur tikās ar Lietuvas politiķiem, un, pirms došanās mājup, pasniedza Polijas valsts apbalvojumu – goda ordeni par darbu poļu diasporas labā – pretrunīgi vērtētajiem poļu izcelsmes Lietuvas politiķiem 

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas