Nedēļa Lietuvā | Muita izmeklē sankciju pārkāpumus. Top konkurss vēja parku attīstīšanai

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičus), speciāli BNN.

Šajā nedēļā Lietuva parakstījusi vēl vienu sadarbības līgumu ar Taivānu, savukārt Londonā tikušies augsta līmeņa Lielbritānijas un Lietuvas diplomāti, un Viļņas lidosta meklē veidus, kā saglabāt lidojumus uz Londonu.

Prezidents liek lielas cerības uz NATO samitu jūlijā

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) piektdien, 24.februārī, sacīja, ka NATO samitā Viļņā, kas plānots jūlijā, Ukrainai ir jānosaka konkrēti veicamie soļi, lai lai tā varētu iestāties aliansē. Ukrainas vēstnieks Lietuvā Petro Bešta norādījis, ka sagaida skaidru paziņojumu par Ukrainas uzņemšanu NATO, tiklīdz būs beidzies karš. Saskaņā ar Nausēdas teikto, konkrētu soļu noteikšana nenozīmē, ka Ukraina kļūs par NATO locekli kara laikā, bet gan sniegs skaidrāku redzējumu par dalību aliansē.

Lietuvā ziņo par 295 jauniem Covid-19 gadījumiem un diviem mirušajiem

Šajā nedēļā līdz ceturtdienai, 23.februārim, Lietuvā reģistrēti 295 jauni Covid-19 gadījumi. No jaunatklātajiem inficēšanās gadījumi 186 bija pirmreizējie, 101 persona slimoja otro reizi un astoņi cilvēki saslimuši trešo reizi. Lietuvā kopumā ar Covid-19 slimojuši vairāk nekā 1,17 miljoni cilvēku.

Muita izmeklē sankciju apiešanu un mēslojuma kontrabandu

Lietuvas Muitas pārvalde ceturtdien, 23.februārī, paziņoja, ka sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par iespējumu sankciju pārkāpumu, ievedot valstī 15 vagonus ar apmēram 750 tonnām mēslojuma. Slāpekļa mēslojumam ir saistība ar tā vienīgo ražotāju Baltkrievijā, Grodno Azot, kas turpina mēslojuma piegādāšanu Lietuvas BKT, kas savukārt daļēji pieder Baltkrievijas valsts uzņēmumam Belaruskali. Tāpat kā Grodno Azot, arī Belaruskali ir pakļauts Eiropas Savienības sankcijām. Gan Lietuvas Dzelzceļš (LTG), gan Satiksmes ministrija griezusies prokuratūrā un lūgusi izmeklēt BKT teritorijā atrastā slāpekļa izcelsmi.

Lietuva sagaida NATO helikopteru un HIMARS izvietošanu valstī

Nausēda 22.februārī Varšavā kopā ar Bukarestes devītnieka valstu pārstāvjiem tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden) un NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg). Pēc sanāksmes Nausēda žurnālistiem sacīja, ka sagaida NATO helikopteru un HIMARS sistēmu izvietošanu reģionā. Viņš norādīja, ka Lietuvai pašai varēt būt sarežģīti iegādāties visu aprīkojumu, bet tas varētu tikt izvietots Blatijas valstši rotācijas kārtībā. Lietuvas prezidents arī sacīja, ka aktualizējis jautājumu par NATO Madrides samitā paustajiem plāniem, tostarp aizsardzības izdevumu palielināšanu un ciešākām alianses saitēm ar Ukrainu.

Lietuvas Dzelceļam jāpaātrina atteikšanās no Krievijā veidotām sistēmām

Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) trešdien, 22.februārī, paziņoja, ka LTG jāpaātrina pāreja no Krievijā ražotajām KLUB-K lokomatīvju drošības sistēmām uz rietumu standartiem atbilstošām. Tiek ziņots, ka LTG plāno veikt pāreju 2026.-2027.gadā. Ir izsludināta publiskā iepirkuma procedūra 2,2 miljonu eiro vērtībā, lai iegādātos pakalpojumus KLUB-K sistēmu uzturēšanai, un valstij piederošais dzelceļa operators atzinis, ka krievu sistēma joprojām tiek izmantota līdz pat 300 lokomotīvēs, bet tas esot uz laiku.

Viļņā slēgs Uber IT biroju

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums Uber, kas Lietuvā darbojas no 2014.gada, paziņojis par slēgšanu. Lietuvas uzņēmumu reģistrs 22.februārī informēts, ka Uber Technologies, uzņēmuma vienīgais akcionārs, nolēmis sākt likvidācijas procesu. Uzņēmums jau septembrī ziņoja par biroja slēgšanu, savukārt janvārī informēja Lietuvas Nodarbinātības dienestu par masveida atlaišanu. Saskaņā ar valsts sociālās apdrošināšanas fonda Sondra datiem, uznēmumā strādāja 49 cilvēki.

Izsludinās konkursu vēja parku attīstīšanai jūrā

Enerģētikas ministrija 22.februārī ziņoja, ka pirms konkursa izsludināšanas 700 megavatu vēja parka veidošanai ir sagatavotas rezolūcijas par tā atrašanās vietu jūrā un prasībām attīstītājiem. Tiklīdz rezolūcijas tiks apstiprinātas valdībā, tiks izsludināts konkurss un aicināti pieteikties potenciālie attīstītāji. Tas varētu notikt 30.martā.

Lietuvas un Lielbritānijas diplomāti apspriež reakciju uz Krievijas agresiju Ukrainā

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) 22.februārī Londonā tikās ar Lielbritānijas ārlietu ministru Džeimsu Kleverliju (James Cleverly), lai apspriestu atbildes reakciju uz Krievijas agresiju. Kopš kara sākuma Lietuva Ukrainai ir sniegusi militāro atbalstu 283 miljonu eiro apmērā. Landsberģis un Kleverlijs arī diskutēja par Krievijas atbildību par kara noziegumu pastrādāšanu, NATO austrumu flanga nostiprināšanu un gatavošanās procesu NATO samitam Viļņā.

Lietuva un Taivāna paraksta sadarbības līgumus

Taivānas Ekonomikas ministrija 22.februārī informēja, ka Lietuvas un Taivānas ekonomikas ministru vietnieki parakstījuši saprašanās memorandu par sadarbību lāzertehnoloģiju jomā, kas paredz ka abas puses veidos kopīgu inovāciju centru Taivānā.

Līgums par lidojumiem no Viļņas uz Londonu pagarināts līdz oktobrim

Lietuvas ekonomikas ministre Aušrine Armonaite (Aušrinė Armonaitė) otrdien, 21.februārī, informēja, ka līgums par lidojumiem no Viļņas uz Londonu, kas ir nozīmīgs uzņēmējdarbības centrs, pagarināts vēl uz pieciem mēnešiem. Ekonomikas ministrija, Transporta un komunikāciju ministrija, Lietuvas lidostas un Polija aviosatiksmes operators LOT pašlaik apspriež līguma pagarināšanu no 1.maija līdz 30.septembrim. Lietuvas transporta un komunikācijas ministrs Marjus Skodis (Marius Skuodis) iepriekš norādījis, ka Londonas lidosta ir viens no prioritārajiem galamērķiem, tomēr Lietuva pēc Lielbritānijas aiziešanas no Eiropas Savienības vairs nevar atļauties šos lidojumus dotēt.

Vāgnera grupa varētu veikt provokācijas Baltijas valstīs

Lietuvas prezidenta galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris (Kestutis Budrys) pirmdien, 20.februārī, norādīja, ka Krievijas algotņu grupējums varētu mēģināt pārbaudīt rietumu aizsardzības mehānismus, veicot uzbrukumus Baltijas valstīs. Viņš sacīja, ka Krievija varētu arī izmantot Vāgnera grupai līdzīgus grupējumus. Šobrīd Krievijas algotņi pastiprinājuši klātbūtni franciski runājošajās Āfrikas valstīs.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas