Nedēļa Lietuvā | Rosina noteikt mūža ieslodzījumu par apvērsumu plānošanu. Jaunuzņēmums piesaista investīcijas

Šonedēļ Lietuvas banka ziņojusi, ka ar piemiņas monētas pārdošanu izdevies savākt 100 tūkstošus eiro Ukrainai, savukārt Lietuva saņems pirmos 300 miljonus eiro no Eiropas Investīciju bankas.

Lietuvas prezidents rosina piemērot mūža ieslodzījumu par apvērsuma plānošanu

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) rosinās Seimu ieviest stingrāku sodu par noziegumiem pret valsti, tostarp iespēju piemērot mūža ieslodzījumu. Ceturtdien, 20.jūlijā, prezidenta administrācijas informēja, ka ir izveidots projekts Krimināllikuma labojumiem, kas paredzēts, lai atjaunotu definīciju noziegumiem pret valsti, un lai noteiktu piemērotu sodu par bīstamākajiem noziegumiem, kas apdraud Lietuvas konstitucionālos pamatus. Saskaņā ar labojumu projektu, kriminālatbildība iestāsies par valsts noslēpumu un citas informācijas, kas var apdraudēt valsti nelikumīgu iegūšanu ar mērķi to nodot citu valstu izlūkošanas dienestiem. Šobrīd šāda veida noziegumi ir sodāmi ar līdz 15 gadiem ieslodzījumā.

Sarkanais krusts nosoda Baltkrievijas nodaļu par ukraiņu bērnu nolaupīšanu

Lietuvas Sarkanais krusts ceturtdien, 20.jūlijā, izteicis nosodījumu Baltkrievijas sarkanajam krustam par Ukrainas bērnu pārvietošanu no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām uz Baltkrieviju. Lietuvas Sarkanais krusts norādīja, ka steidzami vērsies Sarkanā krusta Starptautiskajā komitejā un Sarkanā krusta un Sarkanā pusmēness apvienībās, lai lūgtu panākt šādu darbību pārtraukšanu. Gan Ukraina, gan Baltkrievijas opozīcija paziņojusi, ka ka Ukrainas bērnu pārvietošana ir nelikumīga, un ir izskanējuši aicinājumi izvirzīt apsūdzības par kara noziegumiem arī Baltkrievijas līderim Aleksandram Lukašenko.

Lietuvas armija saņēmusi jaunus transportlīdzekļus

Lietuvas Aizsardzības ministrija 20.jūlijā informējusi, ka Lietuvas bruņotajiem spēkiem piegādāti jauni kravas un daudzfunkcionālie transportlīdzekļi. Armijai nodoti 53 Peugeout Rifter daudzfunkcionālie transportlīdzekļi. Līdz šim armija jau saņēmusi 90 šādus auto, un kopumā iepirkti 235 Peugeout Rifter. Plānots, ka atlikušie transportlīdzekļi tiks piegādāti līdz gada beigām. Pirkuma summa ir 6,5 miljoni eiro. Lietuvas armija saņēmusi arī 34 Mercedes–Benz Unimog kravas auto, kuru kravnesība ir piecas tonnas. Saskaņā ar 2021.gadā noslēgto līgumu, armijai piegādās 124 kravas auto.

Premjerministre Minhenē apspriež atbalstu Ukrainai un reģiona drošības jautājumus

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) 20.jūlijā Minhenē apsriedusi atbalstu Ukrainai, sadarbību ar Bavārijas apgabalu un reģionālās drošības jautājumus. Divu dienu vizītes laikā Šimonīte tikās ar Bavārijas federālās zemes premjerministru Markusu Soderu (Markus Soder), Vācijas Kristīgo demokrātu savienības prezidentu Frīdrihu Mercu (Friedrich Merz), domnīcu un uzņēmēju pārstāvjiem. Šimonīte ar Soderu apsprieda Lietuvas un Bavārijas sadarbības iespējas, kā arī Lietuvas un Vācijas divpusējās attiecības un to attīstību ekonomikas, drošības un kultūras jomās.

Klaipēdu apmeklē ASV karakuģis

Lietuvas armija informējusi, ka 19.jūlijā Klaipēdas ostā ieradies ASV karakuģis USS Roosevelt, un tā šogad ir otrā reize, kad tas apmeklē Lietuvas ostu – pirmo reizi USS Roosevelt Klaipēdā ieradās janvārī. Šoreiz karakuģis bija ieradies saistībā ar NATO samitu. Kuģa komandieris tikās ar Lietuvas flotes komandieri, Klaipēdas mēru un kuģa komanda piedalījās Jūras svētku parādē 21.jūlija pēcpusdienā, kā arī citos pasākumos. Kuģa komandu veido vairāk nekā 300 locekļu.

Lietuva noraida Krievijas prasību atvieglot ES sankcijas apmaiņā pret drošu graudu eksportu

Lietuva noraidījusi Krievijas prasību atvieglot Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas apmaiņā pret drošu graudu izvešanu no Ukrainas ostām Melnajā jūrā. Lietuvas ārlietu viceministre Jovita Neļupšiene sacīja: “Es nedomāju, ka mums vajadzētu steigties piekāpties. Ja mēs iedosim mazo pirkstiņu, mums, visticamāk, noraus visu roku.” Viņa par šo jautājumu izteicās pirms ES diplomātisko līderu tikšanās Briselē. Kremlis atteicās no dalības tā sauktajā Melnās jūras graudu darījumā nedēļas sākumā.

EIB izsniedz pirmos 300 miljonus eiro Lietuvas zaļajām un digitālajām investīcijām

Eiropas Investīciju banka (EIB) izsniegusi Lietuvai pirmos 300 miljonus eiro zaļajām un digitālajām investīcijām. Lietuva līdzkļus izmantos, lai finansētu valsts līdzdalību ES prioritāšu projektos. Lietuva un EIB parakstījušas finanšu līgumu, lai atbalstītu investīcijas ilgtermiņa konkurētspējas palielināšanai, darbavietu radīšanai un digitālajai transformācijai 2021.-2027.gadā.

Prezidents aicina Latīņamerikas valstis neļauties Krievijas propagandai

Nausēda otrdien, 18.jūlijā, aicināja Latīņamerikas valstis neļauties Krievijas propagandas vilinājumam. Viņš uzstājās Briselē ES un Latīņamerikas un Karību reģiona (CELAC) līderu tikšanās otrajā dienā. Diplomāti pūlējās atrast kopsaucēju pēdējā ziņojuma veidošanā, un tas izgaismoja atšķirības attieksmē pret karu Ukrainā. Virkne Latīņamerikas valstu, jo īpaši Kuba, Venecuēla un Nikaragva, iebilda pret tekstā iekļauto norādi, ka Krievija ir atbildīga par karu Ukrainā. “Šodien uzrunāju #EU – #CELAC samitu. Galvenais vēstījums partneriem Latīņamerikā un Karību valstīs: neļaujieties Krievijas propagandai. Krievija nav upuris – tā ir agresors. Ukraina aizstāv savu brīvību, un arī uz likumiem balstītu starptautisko kārtību,” Nausēda rakstīja Twitter.

Jaunuzņēmums PVcase piesaista 100 miljonus dolāru lielas investīcijas

Lietuviešu saules paneļu dizaina izstrādātās PVcase piesaistījis investīcijas 100 miljonu dolāru apjomā. Finsēšanā iesaistīts esošais investors US Fund Elephant Partners IV, un citi ASV fondi, Highland Europe un Energize Ventures. Saskaņā ar Lietuvas Jaunuzņēmumu asociācijas sniegto informāciju, šis Lietuvas jaunuzņēmumu sektora vēsturē ir otrs lielākais ieguldījums. Uzņēmums piesaistītos līdzekļus izmantos, lai paplašinātos un radītu jaunus produktus. 2017.gadā dibinātais PVcase kopš izveidošanas kopumā piesaistījis līdzekļus 123 miljonu ASV dolāru apjomā. Uzņēmuma radītās programmas palīdz veidot precīzākus un efektīvākus saules paneļu parkus.

Lietuvas Banka savākusi Ukrainai 100 000 eiro

Lietuvas Banka no piemiņas monētas pārdošanas ieguvusi 105 600 eiro, un pirms nedēļas naudu pārskaitījusi uz īpašu Ukrainas Bankas kontu. Līdzekļi tiks izmantoti, lai sniegtu palīdzību kara skartajiem Ukrainas iedzīvotājiem. Kopš monētas laišanas apgrozībā Lietuvas pilsoņi un ārvalstu pilsoņi un uzņēmumi iegādājušies 10 565 monētas. Monētas cena ir 14,52 eiro, no kuriem 10 tiek novirzīti Ukrainas atbalstam.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas