Nobela prēmijas laureāti aicina Lukašenko atbrīvot vairāk Baltkrievijas politieslodzīto

Piecdesmit pieci Nobela prēmijas laureāti ir parakstījuši atklātu vēstuli, aicinot Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko atbrīvot vairāk politieslodzīto pēc tam, kad cilvēktiesību grupa paziņoja, ka šā mēneša sākumā tika atbrīvoti 18 ieslodzītie, pirmdien, 15.jūlijā, vēsta “Reuters”.

Aicinājumu parakstīja trīs Nobela prēmijas laureāti literatūrā, tostarp baltkrievu rakstniece Svetlana Aleksejeviča, kā arī septiņi miera laureāti un 45 laureāti zinātnes un ekonomikas jomā.

“Nav pieņemami pakļaut savas valsts iedzīvotājus smagiem pārbaudījumiem un skarbiem apstākļiem tikai viņu pārliecības dēļ. Katram cilvēkam ir tiesības uz savu viedokli, un ikviens ir pelnījis cieņu pret savu individualitāti,” laureāti vēstulē vērsās pie Lukašenko.

“Jums ir unikāla iespēja pāršķirt pagātnes lappusi un ieiet vēsturē ne tikai kā bezkompromisa vadītājam, bet arī kā politiskajam līderim, kas demonstrējis viedumu un līdzjūtību, kas ir atbildīgs pret savu tautu un tās nākotni.”

Baltkrievijas cilvēktiesību aizsardzības grupa “Viasna” paziņoja, ka šā mēneša sākumā tika atbrīvoti 18 politieslodzītie, tostarp opozīcijas veterāns Rihors Kastušjo, kurš slimoja ar vēzi.

Taču joprojām aptuveni 1 400 cilvēku par savām politiskajām darbībām atrodas aiz restēm.

Lukašenko 2020.gadā pēc vēlēšanām, kuras opozīcija un Rietumu valdības uzskatīja par lielā mērā falsificētām, ar vardarbību vērsās pret mierīgiem masu protestiem.

Lukašenko, kurš ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, ir valdījis Baltkrievijā trīs desmitgades.

Lasiet arī: Baltkrievijas Lukašenko saka, ka no cietuma izlaidīs slimos oponentus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas