Noraidīta LNB būvnieku prasību piedzīt no valsts 12,1 miljonu eiro

Spēkā stājies Rīgas apgabaltiesas (RAT) spriedums, ar kuru tiek noraidīta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieku – pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība – prasība piedzīt no valsts 12,1 miljonu eiro.

Nacionālo būvkompāniju apvienību 2008.gadā izveidoja kompānijas RBSSKALS, Re&Re un Skonto būve, un tā īstenoja LNB būvniecības projektu. Visas šīs kompānijas vēlāk tikušas sodītas tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā.

Augstākajā tiesā (AT) tika paziņots, ka ceturtdien, 2.februārī, nolemts neierosināt kasācijas tiesvedību, līdz ar ko ir stājies spēkā 2020.gada 17.decembra Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru tika noraidīta prasība pret valsti. Turklāt spriedums no Nacionālās būvkompāniju apvienības Latvijas

paredz valsts labā piedzīt valsts nodevu 60 081 eiro un ar lietas vešanu saistītos izdevumus advokāta palīdzības samaksai – 379 016 eiro.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar pieteikumu tiesai, pilnsabiedrības pārstāvji uzskatīja, ka tai par LNB ēkas būvniecības procesu pienākas parāda summa teju 10 miljonu eiro apmērā, līgumsods un nokavējuma procenti. Nacionālā būvkompāniju apvienība toreiz norādīja, ka prasība iesniegta pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem strīdā panākt ārpustiesas risinājumu.

KM pārstāve Lita Kokale 2018.gada martā pauda pretēju nostāju, norādot, ka, saskaņā ar 2008.gada 15.maijā noslēgto līgumu, kā arī LNB būvuzrauga Hill International izdoto noslēguma maksājuma apstiprinājumu, KM līdz 2016.gada 31.decembrim veikusi pēdējo maksājumu 104 904 eiro apmērā par LNB būvniecību.

Lasiet arī: JRT būvnieks prasa samaksāt jau apmaksāto, uzstāj VNĪ

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas