Panākot algas pieaugumu, Igaunijas skolotāju arodbiedrība pārtrauc streiku

Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrība (EHL) otrdien, 30.janvārī, pieņēma valdības priekšlikumu, kas šajā gadā paredz piešķirt papildu 5,7 miljonus eiro skolotāju algu palielināšanai, tādējādi izbeidzot pašreizējo nedēļu ilgo streiku, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Igaunijas skolotāju streiks ir beidzies, preses konferencē kopā ar izglītības ministri Kristinu Kallasu (Kristina Kallas) paziņoja EHL vadītājs Remo Voltri (Reemo Voltri), piebilstot, ka skolas no 31.janvāra atsāks normālu darbību.

Minimālā alga vispārējās izglītības skolotājiem palielināšoties līdz 1 820 eiro.

Tāpat tikusi panākta vienošanās šogad sākt sarunas par skolotāju vidējās algas palielināšanu nākamo trīs gadu laikā līdz 120% no vidējās algas valstī.

Neraugoties uz to, ka vienošanās nav ideāla, tā atspoguļo skolotāju rūpes par bērniem un izglītību, uzskata Voltri.

Pēc arodbiedrības vadītāja teiktā, EHL padome rūpīgi izskatījusi šo piedāvājumu un pieņēma abu partiju [SDE un “Eesti 200”] piedāvājumu, lai izbeigtu streiku un uzsāktu ilgtermiņa sarunas, tomēr arodbiedrība uzsver, ka turpmākajām sarunām jābūt saturīgām un atbilstoši finansētām, pretējā gadījumā iespējamas turpmākas darbības.

Ministre Kallasa teikusi, ka jaunās algas formalizēšana prasīs laiku, jo būs jāveic izmaiņas valsts budžetā ar parlamenta starpniecību, un skolotāji jauno algu šomēnes var nesaņemt.

Līdzekļi tiks piešķirti, samazinot jaunāko koalīcijas partneru SDE un “Eesti 200” vadīto ministriju budžetus, tostarp izglītības un zinātnes, ekonomikas un komunikāciju, sociālo lietu, kā arī reģionālo lietu ministriju budžetu.

Sākotnēji arodbiedrība pieprasīja noteikt minimālo algu 1 950 eiro apmērā, bet vēlāk, panākot kompromisu, samazināja to līdz 1 836 eiro.

Minimālā mēnešalga pilna laika skolotājam 2023.gadā bija 1 749 eiro, bet neto alga – 1 400 eiro.

Lasiet arī: Igaunijā sākas skolotāju streiks, skolotāju arodbiedrības vadītājam paziņojot, ka streiks varētu ieilgt

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas