Par Nacionālā teātra vadītāju kļuvis bijušais TP ministrs

Kultūras ministrija (KM) ziņo, ka atklātajā konkursā uz valsts SIA Latvijas Nacionālais teātris direktora jeb valdes locekļa amatu starp 14 pretendentiem par spēcīgāko atzīts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols.

Tiesa, šajā amatā viņš – gados jaunākais valdības loceklis Latvijas vēsturē – pastrādāja tikai nepilnus piecus mēnešus 1999.gada beigās un 2000.gada sākumā, līdz krita Andra Šķēles trešā valdība. Būdams par oligarhu dēvētā politiskā darboņa radītās un vadītās Tautas partijas (TP) redzams un pat kolorīts pārstāvis, Vītols bija arī 6. un 7.Saeimas deputāts (pirmo reizi Saeimā ievēlēts kā Latvijas Kristīgo demokrātu savienības biedrs) un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs. 

Patlaban topošais teātra vadītājs ir biedrības Latvijas Kultūras projekti direktors un nekustamo īpašumu attīstības uzņēmuma SIA Ultimo Investment valdes loceklis.

Tiek minēts arī kā Latvijas mākslas kolekcionārs un izstāžu kurators.

Vītols jaunos amata pienākumus uzsāks pildīt šā gada 24.jūlijā. Atbilstoši valdības noteiktajam, Latvijas Nacionālā teātra valdes locekļa atalgojums ir 3 677 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

KM ziņo, ka tās nominācijas komisija augstu novērtēja Vītola redzējumu Latvijas Nacionālā teātra attīstībai turpmākajos 5 gados, kas balstīts rūpēs par Latvijas kultūridentitātes saglabāšanu un jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšanu. Teātris tikšot virzīts uz izcilību, saglabājot Nacionālā teātra tradīcijas – goda vietā celt latviešu autoru darbus, jaunu oriģināldramaturģiju, kvalitatīvus režisoru darbus un izcilo aktieru ansambli.

“Pretendents konkursā demonstrēja pārliecinošas finanšu, administratīvās un personāla vadības kompetences. Tāpat uzteicama ir Vītola kunga pieredze starptautisku kultūras projektu vadīšanā, spēja koordinēt dažādu jautājumu izskatīšanu valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī starptautiski,” paziņojumā atzīmē nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone.

Pats Vītols vēsta, ka “Latvijas Nacionālo teātri nākotnē redzu kā izcilībā balstītu, Baltijas jūras reģionā atpazīstamu teātri, kas piedāvā augstākās raudzes mākslas pieredzi iespējami plašai auditorijai, sniedzot nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un attīstībā.” Viņa ieskatā, jau šobrīd

iecerētā mērķa sasniegšanai teātrī ir viss nepieciešamais

– talantīgs mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs un izcils aktieru ansamblis.

Pieteikšanās termiņš uz Latvijas Nacionālā teātra valdes locekļa amata atklāto konkursu tika pagarināts līdz 9.jūnijam, jo sākotnēji dalību konkursā pieteica tikai divi pretendenti.

Jau ziņots, ka pretendentiem izvirzītās prasības bija nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā izglītība vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs (izņemot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību), vismaz divu gadu darba pieredze vadošā amatā valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, kas iegūta pēdējo septiņu gadu laikā.

Tāpat viņiem bija jāapliecina valsts valodas prasmes C1 līmenī un vismaz vienas svešvalodas (kas ir ES oficiālā valoda) zināšanas vismaz B1 līmenī atbilstoši Europass sistēmai, zināšanas un izpratne par kultūras nozari, īpaši par teātra nozari, zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību – tai skaitā finanšu vadību –, prasme prezentēt un argumentēti pamatot savu viedokli.

Tāpat konkursā tika vērtētas likumdošanā noteiktās valdes locekļu amata pretendentu kompetences, no kurām kā būtiskākās noteiktas: komandas vadīšanas, stratēģiskais redzējums, orientācija uz rezultātu sasniegšanu un lēmumu pieņemšana un atbildība; konkursa noslēdzošajā kārtā arī pretendentu pašu izstrādāts Latvijas Nacionālā teātra turpmākās darbības attīstības piedāvājums pieciem gadiem.

Māris Vītols (1972) ir dzimis Aizputē, absolvējot tās vidusskolā pamatskolas kursu, vēlāk mācījies Rīgas Industriālajā politehnikumā – programmvadības iekārtu vadības specialitātē.  Studējis Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu filozofijā un bakalaura grādu politikas zinātnē, savukārt Biznesa augstskolā Turība saņemts profesionālais maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā. 

Lasiet arī: KM radusi iespēju veselības nozarei novirzīt 1,2 miljonu eiro ietaupījumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas