Pēc karstam diskusijām RD izveido “darboties nespējīgu” Satiksmes departamenta pārkāpumu izmeklēšanas komisiju

Ignorējot pašvaldības atbildīgo darbinieku brīdinājumus, ka pastāv skaidras problēmas ar šāda lēmuma tiesiskumu, Rīgas domes (RD) vairākums atbalstīja Satiksmes departamentā atklāto pārkāpumu disciplinārlietas izmeklētāju nomaiņu, informē Par!/Progresīvie (PP) pārstāvji.

Līdz ar to izveidota komisija, kas nav rīcībspējīga.

“Tāpēc pieņemtais lēmums vērtējams kā apzināta Satiksmes departamentā atklāto pārkāpumu izmeklēšanas novilcināšana,” pauž PP.

Pirms balsojuma RD Juridiskās pārvaldes vadītāja Natālija Bulgakova informēja, ka nevar darboties šajā izmeklēšanas komisijā, jo atrodas interešu konfliktā, tāpēc komisija nebūs rīcībspējīga. Taču pašvaldības vairākums atblastīja lēmumu, kurā Bulgakova iecelta par komisijas priekšsēdēdētāju.

Juridiskās komisijas vadītāja apliecināja, ka komisija šādā sastāvā būs darboties nespējīga, ko apstiprināja arī sekretariāta vadītāja Sandra Laganovska.

Šos faktus domes vairākums neņēma vērā un atbalstīja Jaunās Vienotības (JV) priekšlikumu, izveidojot darboties nespējīgu izmeklēšanas komisiju.

PP ieskata, šāds lēmums ir arī skaidra necieņa pret RD darbiniekiem. Kaut arī RD darbiniece uzsvēra, ka atrodas interešu konfliktā un nevar strādāt šajā komisijā, RD vairākums vienalga lēma par komisijas izveidi.

Izveidojot komisiju, pretēji RD iekšējiem noteikumiem, netika pajautāts darbiniekiem par viņu potenciālo iesaisti tajā.

Tādējādi radās situācija, kurā izveidotās komisijas vadītāja nemaz nevar vadīt šo disciplināro izmeklēšanu.

Par!/Progresīvie iepriekš pauda bažas, ka jaunas izmeklēšana komisijas izveide ir politiska iejaukšanās ar mērķi kavēt objektīvu izmeklēšanu.

Iekļaujot komisijā personu ar interešu konfliktu, par ko deputāti sēdē tika informēti, apliecina vēlmi novilcināt izmeklēšanu.

“Redzam, ka Vilnim Ķirsim (JV) par visu svarīgāk bija nomainīt esošos discilpinārlietas izmkelētājus, bet jaunās komisijas kvalitāte viņam nav svarīga. To skaidri apliecina balsojums, atbalstot izmeklēšanas komisiju, kuras priekšsēdētāja pati atzīst, ka diemžēl atrodas interešu konfliktā.

No tiesiskuma viedokļa, šis lēmums ir vērtējams kā vienkārši farss,” norādīja Par!/Progresīvie frakcijas priekšsēdētājs Mārtiņš Kossovičs.

Pašlaik Satiksmes departamenta pārkāpumus atbilstoši domes nolikumam, izmeklē Izpildirektora nozīmēta persona. Jaunai, darboties nespējīgajai komisijai būs jāiekļaujas atlikušajās 11 darba dienās un pastāv acīmredzams risks nespēt veikt objektīvu, savlaicīgu izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Lasiet arī:KNAB vērtēs Kossoviča iesniegumu par JV draudiem domes darbiniekiem
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas