“Pelēkos māklerus” vaino naudas atmazgāšanā

Apmēram 80% darījumu nekustamo īpašumu tirgū notiek ar “visticamāk, nelegālo mākleru atbalstu”, rēķina legāli strādājošie starpnieki. Tie savus “ēnu biznesa konkurentus” cer apkarot ar valdības palīdzību – apsūdzot iespējamā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā.

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) ziņo, ka tās valde otrdien, 18.jūlijā, tikās ar Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem, lai pārrunātu ēnu ekonomikas ierobežošanu nekustamo īpašumu darījumos. Pēc asociācijas aplēsēm tikai aptuveni piektā daļa no visiem darījumiem nekustamo īpašumu nozarē notiek, izmantojot nekustamo īpašumu aģentūras vai izmantojot Ekonomikas ministrijas reģistrā esošos nekustamo īpašumu starpnieku pakalpojumus.

Pārējie darījumu notiek pašu spēkiem vai ar juristu-konsultantu palīdzību, vai, visticamāk, nelegālo mākleru atbalstu – kā rezultātā tajos nav jāveic ne klientu izpētes, ne sankciju pārbaudes atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma prasībām.

LANĪDA uzsver: “Ņemot vērā gan ģeopolitisko, gan ekonomisko situāciju, gan vienlīdzības un tiesiskuma principus, konsekvence attiecībā uz NILLTPFN būtu jāpiemēro un jāievēro visā nozarē.

NILLTPFN likumam jādarbojas visos nekustamo īpašumu darījumos.

Visos darījumos jāveic gan klienta anketēšana, gan sankciju pārbaude un citas nepieciešamās darbības.”

Asociācija uzskata, ka, attiecībā uz nekustamo īpašumu darījumiem, kuros piesaista notārus vai starpniekus, ka visos gadījumos šādai personai jābūt sertificētai un reģistrētai Ekonomikas ministrijas starpnieku reģistrā, kas arī nodrošinās NILLTPFN likuma izpildi.

Tāpat LANĪDA ierosina, ka starpnieku (EM reģistrēti) starpniecības pakalpojuma komisija ir iekļaujama attaisnojamos izdevumos. Savukārt, samazinot kapitāla pieauguma likmi no 20 uz 10%, varētu veicināt nodokļu ieņēmumus un samazinātu gadījumus, kad “starpība notiek skaidrā naudā” [LANĪDA formulējums].

LANĪDA ierosināta, šī bija pirmā saruna ar FM. Taču noslēgumā dalībnieki vienojās “tikties regulāri, lai izstrādātu konkrētas aktivitātes, kas nepieciešamas, lai mazinātu nelegālo darījumu apjomu, tādējādi veicinot Latvijas tautsaimniecības attīstību un nozares sakārtošanu,” teikts asociācijās relīzē.

Sanāksmē FM pārstāvēja ministra padomnieks nodokļu, muitas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Kaspars Čerņeckis, valsts sekretāra vietnieces nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos pienākumu pildītāja, Nodokļu administrēšanas un sabiedrības interešu politiku departamenta direktore Olga Bogdanova,  Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora vietniece Daiga Gulbe un šī departamenta vecākā eksperte Iveta Beļakova.

LANĪDA pārstāvēja valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits, valdes locekļi Līga Plaude, Edgars Šīns, Vestards Rozenbergs un izpilddirektore Sandra Rasnača.

LANĪDA skaidro: lai panāktu nekustamo īpašumu darījumu nozares sakārtošanu un attīstību, tās pārstāvji regulāri tiekas ar Ekonomikas, Tieslietu ministriju atbildīgajām amatpersonām un piedalās Saeimas komisiju sēdēs, kad tajās apspriež nozarei svarīgo.

Lasiet arī: Darījumi ar mežiem jau pārsnieguši “trekno gadu” līmeni

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas