Pētījums: Krievijas iebrukums Ukrainā radījis milzīgas emisijas

Ceturtdien, 13.jūnijā, publiskotajā Ukrainas Vides ministrijas un starptautisku un vietējo klimata pētnieku kopīgajā ziņojumā aprēķināts, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir tieši radījis vai pavēris ceļu papildu 175 miljoniem tonnu oglekļa dioksīda (CO2) emisiju, ieskaitot tās, kas radušās, veicot postījumus un tiem sekojošos remontdarbus kopš 2022.gada februāra iebrukuma, vēsta “Reuters”.

Krievijas sāktajā karā ir ne tikai gājuši bojā desmitiem tūkstošu cilvēku un miljoniem pārvietoti, bet tas ir arī nodarījis milzīgu kaitējumu videi, divām armijām iesaistoties vienā no smagākajiem kariem Eiropā kopš Otrā pasaules kara.

Ziņojumā izklāstītas dažas no galvenajām darbībām, kas rada oglekļa emisijas.

“Miljardiem litru degvielas, ko patērē militārie transportlīdzekļi,

nodedzināti gandrīz miljons hektāru lauku un mežu, uzspridzināti simtiem naftas un gāzes objektu un simtiem kilometru garās frontes līnijas nostiprināšanai izmantotais milzīgais tērauda un cementa daudzums,” teikts ziņojumā.

Aptuvenais daudzums 175 miljoni tonnu ir līdzvērtīgs emisijām, ko gadā saražo 90 miljoni automašīnu vai visa Nīderlande, teikts ziņojumā.

Lai aprēķinātu aptuvenās papildu emisiju finansiālās izmaksas, ziņojumā tika izmantots rādītājs, ko sauc par “oglekļa sociālo cenu”.

“Kopējais kaitējums klimatam, ko Krievijas Federācija ir nodarījusi 24 mēnešu ilgajā karā, ir vairāk nekā 32 miljardi ASV dolāru,” teikts ziņojumā.

Ziņojumā kara radītās emisijas iedalītas trīs kategorijās: militārās darbības, atjaunošanai nepieciešamie materiāli un tādi faktori kā ugunsgrēki un pārvietošanās. Sākotnēji lielāko daļu emisiju radīja infrastruktūras iznīcināšana, kas prasīja plašus atjaunošanas darbus, bet tagad, pēc diviem gadiem, emisijas galvenokārt rodas no karadarbības, ugunsgrēkiem un enerģētikas infrastruktūras sabojāšanas.

Militārās aktivitātes radīja 51,6 miljonus tonnu CO2 emisiju, no kurām 35,2 miljonus tonnu radīja Krievijas armijas degvielas patēriņš, un 9,4 miljonus tonnu – Ukrainas armijas.

Saskaņā ar 2022.gada starptautisko ekspertu aplēsēm

militārais sektors ir viens no lielākajiem degvielas patērētājiem pasaulē, kas rada 5,5% no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām.

Karš ir izraisījis arī 27 000 ugunsgrēku, kas izdedzinājuši miljons hektāru platību un radījuši 23 miljonus tonnu CO2 emisiju.

Gaisa telpas slēgšana pār Ukrainu un daļu Krievijas, kā arī ierobežota Krievijas gaisa telpas izmantošana, radījusi vairāk nekā 24 miljonus tonnu papildu CO2 emisiju, jo lidojumi starp Eiropu un Āziju kļuvuši ilgāki, patērējot vairāk degvielas.

Lasiet arī: Latvija ceļo uz zaļāku nākotni: 60% atjaunojamās enerģijas īpatsvars līdz 2030.gadam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas