Pētījums: Latvijas sabiedrībā būtiski pieaugušas dusmas un nicinājums

Līdz ar Covid 19 pandēmiju un karu Ukrainā sabiedrības noskaņojuma indekss ir ievērojamo pieaudzis, pētījumā ietvaros secinājis mobilo sakaru operātors Tele2. 

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka sabiedrības noskaņojuma indekss tiek mērīts izmantojot FaceTrace metodi, mērot emociju izpausmes skalā no 0 līdz 3.  

Jo augstāks indekss, jo emociju intensitāte sabiedrībā ir augstāka.

Proti, emociju gamma ir ļoti plaša un tajā mijas dusmas, skumjas, bailes, prieks, nicinājums u.c., bet mazāk ir to cilvēku, kuru noskaņojums ir neitrāls.

FaceTrace metode ir balstīta uz amerikāņu psihologa Pola Ekmana (Paul Ekman) atziņu, ka eksistē septiņas pastāvīgas un universālas cilvēku emociju izpausmes – nicinājums, riebums, dusmas, bailes, skumjas, prieks un pārsteigums.

Pētījuma rezultāti liecina, ka aizvadītā gadā sabiedrības noskaņojuma indekss bija 0,59 punkti, kas ir vairāk kā 2021.gadā, kad indekss bija 0,52 punkti un mazāk kā 2020.gada – 0,62 punkti. Tele2 komercdirektors Raivo Rosts skaidro, ka pētījuma datu analīzes rezultāti apliecina, ka sabiedrības noskaņojumu būtiski ietekmējusi ne tikai Covid-19 pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā, bet arī strauji augošā inflācija. 

“Vienlaikus redzam, ka nemainīgi augstā līmenī ir saglabājusies tāda emocija kā prieks, kas liecina, ka ir daļa sabiedrības, kuras optimisma pilno noskaņojumu maz kas ietekmē.

Lielākās svārstības noskaņojumā notiek uz to cilvēku rēķina, kas ikdienā jūtas visai neitrāli un kāds spēcīgs satricinājums viņu noskaņojumu sašūpo,” norāda Rosts. 

Pētījums tiek veikts katru ceturksni, aptaujājot aptuveni 1200 respondentus vecumā no 15 līdz 69 gadiem. 

Lasiet arī: Video | Aiztur automašīnu zagļu grupas līderi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas