Pieņemts ES nākamā gada budžets

Par Eiropas Savienības (ES) 2024.gada budžetu Eiropas Parlamentā (EP) trešdien, 22.novembrī, balsoja 519 deputāti, 79 bija pret, 30 atturējās. [Pavisam EP ir 705 deputāti.] Tā “uzmanības centrā” ir pētniecība, jaunatne un ārējie izaicinājumi.

EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš vēsta, ka Kopējais budžets 2024.gadam ir 189,4 miljardi eiro “saistībās” un 142,6 miljardi eiro “maksājumos”. Tā kā ES politika un darbība ir jāplāno vairākus gadus uz priekšu, ES budžetā tiek nošķirti saistību piešķīrumi (visas juridiskās maksājumu saistības, par kurām attiecīgajā gadā tiek noslēgti līgumi) un maksājumu piešķīrumi (līdzekļi, kas faktiski tiek izmaksāti attiecīgajā gadā).

Galvenā un augstākā ES lēmējinstitūcija [taču tai nav likumdošanas iniciatīvas] – ES (Ministru) Padome, ko veido ministri, kas ir ES dalībvalstu valdību pārstāvji – vienošanos par budžetu ir apstiprinājusi jau 20.novembrī.

EP mediju relīzē norādīts, ka “likumdošanas sarunās [ar dalībvalstīm] par nākamā gada ES budžetu Eiropas Parlamentem izdevās panākt lielāku atbalstu globālo problēmu risināšanai, kā arī atbalstu jauniešiem un pētniecībai”.

Gandrīz 670 miljoni eiro papildus tiek galvenajām prioritātēm

– piemēram, humānajai palīdzībai, programmai Erasmus+ un transporta infrastruktūrai. 

EP deputāti panāca papildu 250 miljonus eiro ES humanitārās palīdzības centieniem, papildu 150 miljonus eiro Kaimiņattiecību, attīstības un starptautiskās sadarbības instrumentam, papildu 85 miljonus eiro programmai Apvārsnis Eiropa, 30 miljonus eiro transporta infrastruktūrai (Eiropas infrastruktūras savie

nošanas instruments). Bez tam programmai Erasmus+ tika piešķirti papildu 60 miljoni eiro, programmai LIFE – 20 miljoni eiro, jaunajiem lauksaimniekiem – 20 miljoni eiro, ES civilās aizsardzības mehānismam – 10 miljoni eiro, militārajai mobilitātei – 10 miljoni eiro.

Krastiņš tapat norāda, ka, atbilstoši EP prioritātēm, viņi arī palielināja finansējumu programmām, kas veicina atveseļošanos pēc pandēmijas, apkaro antisemītismu un pastiprina zaļās pārejas centienus.

Vienojušies par 2024.gada budžetu, deputāti paredz, ka līdz gada beigām Padomē tiks panākta vienošanās arī par ES 2021.-2027.gada budžeta (daudzgadu finanšu shēmas – DFS) vidusposma pārskatīšanu. Tas pavērtu ceļu ievērojamiem papildu piešķīrumiem 2024.gada sākumā. Plānotā DFS papildinājuma mērķis ir sniegt vidēja termiņa atbalstu Ukrainai, vairot elastību un reaģēšanas spējas krīzēs, stiprināt ES stratēģisko autonomiju 2024.gadā un pastiprināt centienus migrācijā un ārpolitikā.

Lasiet arī: Eirokomisārs Dombrovskis: Latvijas plānotais izdevumu pieaugums ir straujāks par EK rekomendēto

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas