Pierādījumi rada šaubas par krasta apsardzes rīcību pirms migrantu kuģa avārijas

Iegūtie pierādījumi par traģisko migrantu kuģa apgāšanos, kas varētu būt prasījusi simtiem dzīvību, liecina, ka Grieķijas krasta apsardzes sniegtā informācija varētu būt neprecīza, raksta britu raidorganizācija BBC.

BBC rīcībā esošā konkrētajā reģionā esošo kuģu kustības analīze liecina, ka pārpildītais zvejas kuģis nekustējās vismaz septiņas stundas, pirms tas apgāzās. Tikmēr krasta apsardze apgalvo, ka kuģis turpinājis kustību Itālijas virzienā, un tam nav bijusi nepieciešama palīdzība. Grieķijas varas iestādes vēl nav komentējušas medija iegūto informāciju.

Vismaz 78 personas gājušas bojā, un vēl 500 joprojām nav atrastas. ANO aicinājusi sākt izmeklēšanu par Grieķijas rīcību, un tiek uzskatīts, ka vajadzēja rīkoties ātrāk, lai sāktu glābšanas darbus. Grieķijas amatpersonas uzstāj, ka

uz klāja esošie līdz pat brīdim, kad kuģis sāka grimt, teikuši, ka palīdzība nav nepieciešama.

BBC ieguvis datoranimāciju ar Marine Traffic veidoto kustības pārskatu. Platformas dati rāda vairāku stundu ilgu aktivitāti nelielā jūras apvidū, kur vēlāk nogrima migrantu kuģis, un tie rada šaubas par krasta apsardzes teikto, ka kuģim nav bijis problēmu ar navigāciju. Zvejas kuģim, ar ko pārvietojās migranti, nebija raidītāju, līdz ar to tas Marine Traffic kartē nav redzams. Tāpat tajā nav redzami krasta apsardzes un armijas kuģi, kuriem nav pienākuma norādīt savu atrašanās vietu.

Eiropas Savienības robežsardze Frontex ziņojusi, ka migrantu kuģi pirmo reizi pamanīja otrdienas, 13.jūnija, rītā ap pulksten 8 pēc Griničas laika. Ārkārtas saziņas līnija Alarm Phone pirmo ziņojumu par laivas problēmām pirmo reizi saņēma pulksten 12.17. BBC Verify autentificētie video un foto, kā arī tiesas dokumenti un kuģu žurnālu ieraksti ļāvuši analizēt kuģu kustību turpmākajās stundās.

Marine Traffic animācija rāda kuģi Lucky Sailor, kurš 15.00 strauji pagriežas ziemeļu virzienā.

Kuģa īpašnieks BBC apstiprināja, ka krasta apsardze lūgusi pietuvoties migrantu kuģim un izsniegt ūdeni un pārtiku.

Apmēram pusstundu vēlāk, ap 15.35, krasta apsardzes helikopters konstatēja migrantu kuģa atrašanās vietu. Tobrīd tas joprojām esot turpinājis uzņemto kursu.

Pulksten 18.00 pie migrantiem tika novirzīts kuģis Faithful Warrior, un arī izsniedza migrantiem pārtiku un ūdeni. Kuģa īpašnieki aicināja BBC griezties pēc komentāriem pie varas iestādēm. Atklātībā nonācis video, kurā it kā redzams, kā no Faithful Warrior uz migrantu kuģi tiek nogādāti produkti.

Grieķijas amatpersonas informējušas, ka laikā starp 19.40 un 22.40 migrantu peldlīdzeklis saglabāja kursu un ātrumu. Krasta apsardze esot vērojusi kuģi no droša attāluma, tomēr vēlāk publiskotais fotoattēls liecina, ka tajā laikā migrantu kuģis nekustējās. Valdības pārstāvis vēlāk norādīja, ka krasta apsardze esot centusies nonākt uz migrantu kuģa klāja, lai novērtētu situāciju, tomēr uz kuģa esošie esot noņēmuši uzmesto virvi un atteikušies no palīdzības.

kustība septiņu stundu laikā noritēja nelielā apgabalā, kas nozīmē, ka migrantu kuģis tikpat kā nekustējās.

Kartes mērogs liecina, ka tas pārvietojies vien dažas jūras jūdzes, kas arī sagaidāms, kad pārpildīts kuģis ir vēja varā un atrodas vienā no dziļākajām Vidusjūras vietām. Traģēdiju, iespējams veicināja arī satraukto personu pārvietošanās, kas sašūpoja kuģi.

Tomēr Grieķija joprojām norāda, ka kuģim nebija nepieciešama palīdzība, un tas turpināja kustību. 23.00 kuģis nogrima, un kustības animācija tajā laikā rāda strauju kuģu kustību, kad tie steidzās palīgā.

Lasiet arī: Migrantu kuģa avārijā pie Grieķijas varētu būt miruši 500 cilvēki

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas