Polija uzstādījusi prettanku barikādes; Lietuva apsver robežas stiprināšanu

Polija uz robežas ar Krievijai piederošo Kaļiņingradas apgabalu, kā arī uz Baltkrievijas robežas izvietojusi prettanku barjeras, savukārt Lietuva vēl apsver metodes robežas nostiprināšanai, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks (Mariusz Błaszczak) mikroblogošanas vietnē Twitter publicējis attēlu, kurā redzami uz Polijas–Kaļiņingradas robežas izvietoti tā saucamie «prettanku eži» un citas konstrukcijas, kas apgrūtina smagās militārās tehnikas pārvietošanos. Tikmēr Lietuva vēl apsver, kādā veidā stiprināt robežu.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kašcūns (Laurynas Kasčiūnas) sacīja: «Esmu sagatavojis likumprojektu par Lietuvas robežas nostiprināšanu un mēriem, lai ierobežotu kustību iespējas, kurā noteikts, ka valdība un Aizsardzības ministrija izvērtē, kādas darbības veicamas.»

Kaščūns norādīja, ka Nacionālās drošības un aizsardzības komisija šomēnes diskutēs par atsevišķu Lietuvas robežas posmu nostiprināšanu. Viņš piebilda, ka valdība plāno pieņemt īpašu likumu, kas skaidros kustības ierobežošanas principus un izveidos juridiskos un finansiālos nosacījumus.

Atvaļinātais pulkvedis Vaidots Maliņonis (Vaidotas Malinionis) sacīja, ka draudi no Krievijas un Baltkrievijas puses nemazinās, tāpēc Lietuvai būtu jāsaskaņo aizsardzības pasākumi ar Poliju. Viņš skaidroja:

«Mūs vieno Suvalku koridors, un mūsu kopējās interesēs ietilpst šīs zonas nostiprināšana Kaļiņingradas un Baltkrievijas virzienā.»

Tā dēvētais Suvalku koridors ir 80 kilometrus garš Lietuvas–Polijas robežas posms. Tas atdala Kaļiņingradu no Baltkrievijas, un tiek uzskatīts ar NATO vājo vietu. Alianse ir uzsvērusi, ka gadījumā, ja norisinās bruņots konflikts un agresoram izdodas sagrābt šo teritoriju, Baltijas valstis būs nošķirtas no NATO. Saskaņā ar atvaļinātā pulkveža teikto, Suvalku koridors varētu kļūt par vieglāko ienākšanas ceļu ienaidniekam, un tas noteikti nav Lietuvas interesēs. Tāpat viņš uzsvēra, ka aprīkojums viens pats nepildīs savu funkciju, un nepieciešami arī cilvēkresursi. Polija jau gatavo divīziju, ko izvietot netālu no Kaļiņingradas.

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1935343/poland-builds-anti-tank-barriers-on-its-borders-should-lithuania-follow-suit

Lasiet arī: Lietuvas politiķis rosina pastiprināt robežkontroli ar Baltkrieviju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas