Polijai armija jāgatavo pilna mēroga konfliktam, saka armijas vadītājs

Polijai ir jāsagatavo savi karavīri totālam konfliktam, trešdien, 10.jūlijā, paziņoja Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Veslavs Kukula (Wieslaw Kukula), Polijai palielinot karavīru skaitu uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, valstu attiecībām pasliktinoties, kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā, ziņo “Reuters”.

“Mums ir jāsagatavo savi spēki pilna mēroga, nevis asimetriskam konfliktam,” preses konferencē sacīja Kukula. “Situācija mūs piespiež atrast līdzsvaru starp pierobežas misiju un intensīvas apmācības uzturēšanu armijā,” viņš sacīja.

Uzstājoties tajā pašā pasākumā, aizsardzības ministra vietnieks Pāvels Bejda (Pawel Bejda) sacīja, ka no augusta karavīru skaits, kas sargā Polijas austrumu robežu,

tiks palielināts no pašreizējiem 6 000 līdz 8 000, un papildu 9 000 karavīru būs gatavi palīdzēt 48 stundu laikā.

Maijā Polija nāca klajā ar “Austrumu vairogu” – desmit miljardu zlotu vērtu projektu, kuras mērķis ir stiprināt aizsardzību gar tās robežu ar Baltkrieviju un Krieviju un kuru Polija plāno pabeigt līdz 2028.gadam.

Robeža ar Baltkrieviju ir kļuvusi par uzliesmojuma punktu, kopš 2021.gadā uz turieni sāka plūst migranti pēc tam, kad Baltkrievija atvēra ceļojumu aģentūras Tuvajos Austrumos, piedāvājot jaunu neoficiālu ceļu uz Eiropu. Eiropas Savienība apgalvoja, ka šis solis bijis paredzēts krīzes izraisīšanai.

Varšava šogad ir arī, palielinājusi aizsardzības izdevumus, līdz vairāk nekā 4% no IKP. Polijas aizsardzības ministra vietnieks Cezarijs Tomčiks (Cezary Tomczyk) ceturtdien paziņoja, ka Polija 2025.gadā palielinās savu aizsardzības budžetu par aptuveni 10% no IKP, sasniedzot rekordaugstu līmeni.

Kukula arī sacīja, ka pašreizējā lielā interese par pievienošanos armijai rada dilemmu, vai uzņemt vairāk jauniesaucamo, nekā paredzēts budžetā, uz militārā ekipējuma iepirkumu rēķina, jo īpaši tāpēc, ka, pēc viņa teiktā, paredzams, ka no 2027.gada interese sāks strauji samazināties.

Pagājušā gada beigās Polijas bruņotie spēki, tostarp sauszemes, gaisa, jūras, speciālie un teritoriālās aizsardzības spēki, bija aptuveni 190 000 karavīru. Polija plāno dažu gadu laikā palielināt šo skaitu līdz 300 000 karavīru.

Lasiet arī: Polija un Baltijas valstis aicina izveidot ES aizsardzības līniju uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju

Lasiet arī: Nomiris Polijas karavīrs, kuru uz Baltkrievijas robežas sadūra migrants

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas