Prigožina māte uzvar tiesā par ES sankcijām

Vāgnera grupas īpašnieka Jevgēņija Prigožina māte Eiropas Savienības tiesā uzvarējusi lietā, ko ierosināja par viņai izvirzīto sankciju likumību, raksta Politico.

Tiesa lēma, ka radniecīgas saites ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto algotņu grupējuma īpašnieku vienas pašas nevar būt iemesls nonākšanai sankcionēto personu sarakstā, un anulēja Violetai Prigožinai izvirzītās sankcijas.

Tiesas paziņojumā presei sacīts: «Pat ja Prigožins ir atbildīgs par darbībām, kas apdraud Ukrainas teritoriālo vienotību, suverenitāti un neatkarību, saikne starp Prigožinas kundzi un viņas dēlu, kas bija spēkā sankciju piemērošanas brīdī, balstās tikai uz viņu ģimeniskajām attiecībām, un līdz ar to ir nepietiekama, lai viņu iekļautu sankciju sarakstos.» Arī pats Prigožins ir Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

Vēl kāds iemesls Prigožinas iekļaušanai sankciju sarakstos bija sievietei piederošais uzņēmums Concord Management and Consulting LLC, ko dibinājis viņas dēls. Tomēr tiesā noskaidrots, ka Prigožina jau kopš 2017.gada nav uzņēmuma īpašniece.

Tiesa, šis spriedums attiecas tikai uz kundzes pirmo iekļaušanu sankciju sarakstos 2022.gada februārī.

Sankcijas attiecībā uz Prigožinu sešus mēnešus vēlāk tika atjaunotas, un tas nozīmē, ka viņa joprojām nedrīkst ieceļot Eiropas Savienībā, un viņai piederošie aktīvi ir iesaldēti.

Otro sankciju kārtu ir jāapstrīd atsevišķā tiesas procesā.

Eiropas Komisijas pārstāvis norādīja, ka šobrīd notiek sprieduma analizēšana.

Prigožina bija viena no pirmajām personām, kas nonāca sankciju sarakstos saistībā ar Krievijas rīcību Ukrainā. 2022.gada 23.februārī, dienu pirms Maskavas iebrukuma kaimiņvalstī, Eiropas Savienība paziņoja par sankcijām pret vairāk nekā 400 personām. Kopumā Eiropas Savienība sankciju sarakstos iekļāvusi vairāk nekā 1400 cilvēkus.

Tiesas spriedumam var būt nozīmīgs iespaids uz citiem gadījumiem, kad sankcionēti agresorvalsts atbalstītāju ģimenes locekļi.

Lasiet arī: Par atbalstu Krievijas militārismam ASV sankcijas vēršas arī pret Latvijas pilsoni

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas