PVD ir saņēmis informāciju par vairāk nekā 60 atrastām beigtām meža cūkām

Madonas novadā šogad Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju par vairāk nekā 60 atrastām beigtām meža cūkām, aģentūrai LETA sacīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants.

Viņš norādīja, ka PVD reaģējis arī uz lietotnē “Twitter” publicēto informāciju par netipiski daudz mirušām meža cūkām Madonas pusē. “Lai arī laboratoriski apstiprināta diagnoze būs zināma tuvāko dienu laikā, ar lielu varbūtību var apgalvot, ka meža cūku nobeigšanās cēlonis ir Āfrikas cūku mēris (ĀCM),” norādīja Seržants.

Seržants arī skaidroja, ka kopš 2014.gada, kad ĀCM pirmo reizi tika reģistrēts Latvijā, šādi “atradumi” nav retums un kopš 2021.gada vasaras tiek novērots atkārtots ĀCM epidemioloģiskais vilnis. “Slimības dēļ, mokpilnā nāvē iet bojā lielākā daļa no meža cūku populācijas,” uzsvēra Seržans, piebilstot, ka vakcīnas pret šo vīrusa slimību nav un vienīgais efektīvais apkarošanas pasākums ir uzturēt ļoti zemu populācijas blīvumu vairāku gadu garumā un beigto meža cūku līķu iznīcināšana.

PVD aicina ziņot par atrastām beigtām meža cūkām PVD vai pašvaldībai.

Meža cūku līķu iznīcināšana samazina vīrusa izplatīšanās iespēju un tādējādi veicina ĀCM izplatības ierobežošanu. Lai motivētu iedzīvotājus ziņot un apkarot ĀCM, par katru atrastu beigtu un uzrādītu meža cūku ir iespēja saņemt 50 eiro.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā ĀCM Latvijā konstatēts 100 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 11 mežacūkām.

Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta 42 mežacūkām Madonas novadā, tostarp 27 mežacūkām Aronas pagastā, deviņām mežacūkām Lazdonas pagastā, trim mežacūkām Mārcienas pagastā un trim mežacūkām Mētrienas pagastā.

Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts 21 mežacūkai Jēkabpils novadā, tostarp 15 mežacūkām Viesītes pagastā, piecām mežacūkām Salas pagastā un vienai mežacūkai Sēlpils pagastā, kā arī 13 mežacūkām Gulbenes novada Lizuma pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī desmit mežacūkām Valmieras novadā, tostarp deviņām mežacūkām Burtnieku pagastā un vienai mežacūkai Valmieras pagastā, kā arī piecām mežacūkām Limbažu novadā, tostarp trim mežacūkām Limbažu pagastā, vienai mežacūkai Braslavas pagastā un vienai mežacūkai Viļķenes pagastā.

Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī trim mežacūkām Dobeles novadā, tostarp divām mežacūkām Zebrenes pagastā un vienai mežacūkai Annenieku pagastā, divām mežacūkām Ogres novadā, tostarp vienai mežacūkai Ķeipenes pagastā un vienai mežacūkai Lauberes pagastā, divām vienai mežacūkām Salaspils novada Salaspils pagastā, vienai mežacūkai Aizkraukles novada Seces pagastā un vienai mežacūkai Ventspils novada Ziru pagastā.

Tādējādi mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts 343 mežacūkām 22 novadu 67 pagastos.

Kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 8 621 mežacūkai, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā – 1 048, 2016.gadā – 1 146, 2017.gadā – 1 431, 2018.gadā – 905, 2019.gadā – 430, 2020.gadā – 377, 2021.gadā – 448, 2022.gadā – 1 274 mežacūkām, bet 2023.gadā – 1 002 mežacūkām.

LETA jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Lasiet arī: Medniekiem no aprīļa visus nomedītos dzīvniekus būs jāreģistrē lietotnē “Mednis”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas