PVO Zviedrijā apstiprina pirmo pērtiķu baku saslimšanas gadījumu ārpus Āfrikas

Pasaules veselības aizsardzības amatpersonas ceturtdien, 15.augustā, Zviedrijā apstiprināja inficēšanās gadījumu ar jauno pērtiķu baku vīrusa celmu un sasaistīja to ar uzliesmojumu Āfrikā, kas ir pirmais signāls par tā izplatīšanos ārpus kontinenta dienu pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija (PVO) saistībā ar šo slimību pasludināja ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā visā pasaulē, ziņo “Politico” un “Reuters”.

Zviedrijas veselības aizsardzības amatpersonas preses konferencē paziņoja, ka persona ar pērtiķu baku jauno celmu inficējusies, atrodoties Āfrikā.

Zviedrijas valsts epidemiologs Magnuss Gislēns (Magnus Gisslén) paziņoja, ka, lai gan nesenais saslimšanas gadījums neprasa tūlītējus infekcijas kontroles pasākumus, tas tiek rūpīgi uzraudzīts, un pasākumi tiek pastāvīgi izvērtēti un koriģēti.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) drīzumā nāks klajā ar jaunu riska novērtējumu par pērtiķu bakām, paziņoja aģentūra, taču līdz tam

varētu parādīties vairāk “atsevišķu ievesto saslimšanas gadījumu”.

Sabiedrības veselības eksperti brīdinājuši, ka pirmais apstiprinātais jaunā pērtiķu baku celma, kas izplatās vieglāk, gadījums ārpus Āfrikas var liecināt par neatklātiem gadījumiem Eiropā un iespējamu strauju izplatīšanos starptautiskā mērogā, uzsverot situācijas nopietnību un norādot, ka, iespējams, būs vēl vairāk gadījumu, jo trūkstot mehānismu, kā novērst ievestās infekcijas.

Kopš 2023.gada janvāra, kad Kongo sākās pašreizējais slimības uzliesmojums, ir reģistrēti 27 000 saslimšanas gadījumu un vairāk nekā 1 100 nāves gadījumu, galvenokārt bērnu vidū.

Globālā vakcīnu grupa “Gavi” aģentūrai “Reuters” paziņojusi, ka tā plāno tērēt līdz 500 miljoniem ASV dolāru, lai nodrošinātu vakcīnas Āfrikas valstīm.

Baku uzliesmojums Kongo 2023.gadā sācies ar endēmisko I kārtas vīrusa celmu, taču tā jaunais variants – Ib kārtas celms – vieglāk izplatās ikdienas kontakta, tostarp dzimumkontakta, ceļā, kā arī I celms rada smagākas infekcijas sekas un ar to saistīts augstāks mirstības līmenis nekā II kārtas celms, kas bija plaši izplatīts 2022.gada uzliesmojuma laikā, ziņo ASV veselības aizsardzības amatpersonas.

BNN jau ziņoja, ka PVO trešdien vīrusa uzliesmojumu Āfrikā pasludināja par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā pēc tam, kad Kongo Demokrātiskajā Republikā konstatētie saslimšanas gadījumi izplatījās uz kaimiņvalstīm.

Lasiet arī: PVO otro reizi divu gadu laikā izsludina ārkārtas situāciju pērtiķu baku uzliesmojuma dēļ

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas