Klāt jau augusta mēnesis un vasaru lēnām sāk nomainīt rudens. Mežā jau ir pirmās sēnes parādījušas, savukārt dārzeņu stendos veikalos gozējas jau pirmie ķirbji un kabači.
Izmēģini rudenīgās noskaņās receptes, kuras piedāvā kulinārijas eksperte Signe Meirāne.
Ķirbju un sēņu gratins
Vēsā rudens dienā nav nekā labāka par franču klasiku – gratinu. Sātīgi, bet tik rudenīgi un gardi!
Sastāvdaļas:
Sēnēm:
- 10 ml maigas olīveļļas cepšanai
- 50 g nomizota sīpola, smalki sakapāts
- Šķipsniņa jūras sāls
- 1/2 paka sēņu maisījuma (atlaidināts) vai tikai baravikas
- 2 ķiploka daivas, nomizotas, smalki sakapātas
- 1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu
- 1/2 tējk. smalki sakapāta rozmarīna
Kārtojumam:
- 350-400 ml saldā krējuma
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas, izspiestas caur ķiplokspiedi
- 20 ml eļļas cepšanai
- 500 g sviesta ķirbja, sagriezts ļoti plānās šķēlēs
- Jūras sāls pēc garšas
- Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 120 g Grijēras siera, smalki sarīvēts
- 2 maziņas saujas baltmaizes rīvmaizes
Pagatavošana:
- Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Sagatavo vienu lielāku vai divas mazākas keramiskas cepamās formas (apmēram 20×12 cm lielas). Traukā samaisa saldo krējumu ar ķiplokiem un sāli.
- Pannā sakarsē 10 ml eļļas un, kad tā karsta, pievieno sīpolus ar šķipsniņu sāls un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes līdz sīpoli mīksti. Tad pievieno sēnes ar pārējām sastāvdaļām un cep uz lielas liesmas, līdz viss šķidrums iztvaikojis un sēnes sacepušās. Izņem ārā un noliek malā.
- Tajā pašā pannā ielej eļļu, kas paredzēta kārtojumam, pievieno ķirbjus un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes, līdz tie kļūst nedaudz mīkstāki. Kad gatavi, nogriež liesmu.
- Keramiskajās formās liek pusi ķirbju, tad sēnes, pusi siera un atlikušos ķirbjus. Uzlej saldo krējumu (jāpārliecinās, lai ielīst arī ķiploki), uzber atlikušo sieru un rīvmaizi. Liek krāsnī vidējā nodalījumā un cep 30 minūtes, līdz sacepums kļūst zeltains. Ņem ārā un vislabāk pasniedz uzreiz, tikko pagatavotu.
Pildīti ķirbji
Sastāvdaļas:
- 2 nelieli ķirbji, pārgriezti uz pusēm, sēklas izņemtas
- Sēnēm:
- 10 ml eļļas cepšanai
- 1/2 paka sēņu maisījuma (atlaidināts) vai tikai baravikas
- 2 ķiploka daivas, nomizotas, smalki sakapātas
- 1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu
- Šķipsniņa jūras sāls
Pildījumam:
- 230 g nokāstu konservētu balto pupiņu
- 200 g rikotas siera
- 90 g pekorīno siera, smalki sarīvēts
- 30 ml bazilika eļļas
- 1 liela sauja sakapāta bazilika
- 1 sauja sakapātu pētersīļu
- 3 vidējas ķiploka daivas, nomizotas, izspiestas caur ķiplokspiedi
- Jūras sāls pēc garšas
- Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Cepamajā pannā liek ķirbjus ar griezuma vietu uz augšu, nedaudz iegriež mīkstumā, neiegriežot mizā, un cep krāsnī 30 minūtes, līdz ķibji gatavi.
- Pannā sakarsē eļļu un, kad tā karsta, pievieno sēnes ar pārējām sastāvdaļām. Cep uz lielas liesmas, līdz viss šķidrums iztvaikojis un sēnes sacepušās.
- Pildījumam bļodā samaisa pupiņas, rikotu, pekorīno, eļļu, baziliku, pētersīļus, ķiplokus, sāli, piparus. Kad sēnes gatavas, pievieno tās un samaisa ar pārējām sastāvdaļām.
- Izņem no krāsns ķirbjus, tad ļoti uzmanīgi, nesabakstot mizu, izgreb pusi no katra ķirbja, pievieno mīkstumu pildījumam, samaisa un visu pilda ķirbjos. Liek krāsnī uz 25-30 minūtēm, līdz tie kļuvuši zeltaini un gatavi. Ņem ārā un pasniedz karstus.
Lasiet arī: RECEPTES| Tomāti un gurķi ar “eksotisku piesitienu”