Rēzeknes vidusskolā pedagogi “piesedzas” ar slimības lapām, lai izvairītos no valsts valodas prasmes pārbaudes

Pēc Valsts valodas centra (VVC) veiktajām valsts valodas zināšanu pārbaudēm Rēzeknes 2. vidusskolā pieci darbinieki atvēruši slimības lapas, savukārt trīs uzrakstījuši atlūgumu, vēsta LSM.

LSM norāda, ka pavasarī gan aizgājušajiem, gan arī tiem pedagogiem, kuri pašlaik atrodas uz slimības lapas, tika konstatētas valodas prasmes problēmas.

VVC Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītājs Vilnis Kušķis LSM pauda, ka daļa pedagogu izvēlas savlaicīgi pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādi, lai izvairītos no valsts valodas lietojuma pārbaudes. Dažos gadījumos konstatēts, ka izglītības darbinieki ir atvēruši darba nespējas lapas.

To atvēršanas iemesls netiks pārbaudīts.

LSM norāda, ka valodas pārbaudēm šajā skolā ir atvēlēti atsevišķi kabineti, kur pārbaude noris attālināti. Pedagogs ar inspektoru sarunājas, izmantojot tiešsaistes sapulces rīkus.

Rēzeknes 2. vidusskolas direktors Igors Sergejevs LSM skaidroja, ka skola ir gatava pārejai uz mācībām latviešu valodā. “1., 4. klasēs strādās pedagogi, kuri brīvi pārvalda latviešu valodu. Šeit es neredzu nekādas problēmas,” stāsta Sergejevs un piebilst, ka pavasarī ir konstatēts, ka septiņiem skolotājiem nav pietiekamu valsts valodas zināšanu.

Zināšanu trūkums konstatēts pēc Rēzeknes Izglītības pārvaldes iniciētajām pārbaudēm, kurās novērotas stundas. Pašlaik pārbaudes ir uzsācis arī VVC, kas informēja, ka dienas laikā bija veiktas deviņas pārbaudes un ir gadījumi, kad secinātas neatbilstības prasībām.

Uz jautājumu, vai ir aizdomas, ka pedagogi varētu “piesegties” ar slimības lapām, lai izvairītos no valsts valodas prasmes pārbaudēm, Sergejevs atbild, ka viņa rīcībā šādas informācijas nav.

Lasiet arī: PMLP gatavojas sūtīt aicinājumus pamest valsti tiem Krievijas pilsoņiem, kuri nebūs darījuši neko sava uzturēšanās statusa sakārtošanai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas