Rietumvalstis izmanto iespēju evakuēt pilsoņus no Sudānas

Sudānā pierimušās kaujas, pēc tam, kad valsts armija un paramilitārais grupējums piekritis uz 72 stundām pārtraukt uguni, un notiek steidzīga citu valstu pilsoņu evakuācija, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Sudānas bruņotie spēki ziņojuši, ka pamieru palīdzējušas organizēt ASV un Saūda Arābija. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) bija pirmais, kas paziņoja par pamieru, un norādīja, ka tas prasījis divas intensīvu sarunu dienas. Blinkens sacīja: “Šajā laika posmā ASV aicina armiju un paramilitāro grupējumu nekavējoties un pilnīgi ievērot uguns pārtraukšanu.” Konfliktējošās puses iepriekš nav ievērojušas izsludināto uguns pārtraukšanu.

Konflikts starp Sudānas armiju un paramilitāro grupējumu sākās 15.aprīlī, un kopš tā brīža prasījis vismaz 427 personu dzīvības, ir traucēta slimnīcu un citu pamatkalpojumu sniegšana, un valsts galvaspilsētas Hartūmas dzīvojamie kvartāli ir pārvērtušies karadarbības zonā. Kāds aculiecinieks informēja Reuters, ka

pēc salīdzinoši mierīgas nakts netālu no galvaspilsētas atkal dzirdami šāvieni.

Lielbritānijas valdība sākusi plaša mēroga evakuāciju ar militārajām lidmašīnām, izmantojot lidlauku uz ziemeļiem no Hartūmas. Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs (James Cleverly) mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja: “Mēs esam sākuši tieši sazināties ar mūsu pilsoņiem un informējam par ceļiem, kādos pamest valsti.”

Japānas premjerministrs Fumio Kišida otrdien, 25.aprīlī, informēja, ka visi japāņi, kas vēlējās pamest Sudānu, ir evakuēti.

Šveices ārlietu ministrs norādījis, ka Berne meklē iespējas izvest no Sudānas tur palikušos Šveices pilsoņus. Grūtības rada personas, kam ir dubultpilsonība, un tāda ir vairumam Sudānā vēl esošo Šveices pilsoņu. Šveice jau slēgusi vēstniecību un evakuējusi tās darbiniekus un viņu ģimenes. Viņi ieradušies Bernē agrā 25.aprīļa rītā.

Pirms uguns pārtraukšanas kaujas norisinājās galvenokārt Hartūmā un tai tuvējās pilsētās. Starptautisko lidostu galvaspilsētas centrā, kas atrodas netālu no armija vadības centra, joprojām apvij melni dūmi. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) norādījis, ka konflikts Sudānā var radīt neprognozējamas sekas visam reģionam. Sudānu jau pametuši desmitiem tūkstoši iedzīvotāju.

Lasiet arī: No Sudānas evakuē diplomātus; vietējie pamet Hartūmu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas