No Sudānas evakuē diplomātus; vietējie pamet Hartūmu

ASV un Lielbritānijas bruņotie spēki no Sudānas evakuējuši vēstniecības personālu, un arī citas valstis steidzas nogādāt savus pilsoņus drošībā, kamēr Hartūmā turpinās kaujas, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Pirms nedēļas aizsākušās cīņas starp armiju un Sudānas paramilitāro grupējumu izraisījušas humāno krīzi, vairāk nekā 400 cilvēki gājuši bojā, un miljoniem sudāniešu ir palikuši bez pieejas elementāro vajadzību nodrošināšanai. Ievainoti arī vairāki ārzemnieki. Vietējie iedzīvotāji cenšas pamest haosā ierauto pilsētu, un citas valstis sākušas organizēt ārkārtas lidojumus un konvojus, lai izvestu savus pilsoņus no kauju zonas.

Abas karojošās puses apsūdzējušas viena otru par uzbrukumu franču konvojam, un abas norāda, ka ievainots viens Francijas pilsonis. Francijas Ārlietu ministrija, kas iepriekš ziņoja par diplomātiskā personāla un pilsoņu evakuāciju, nav sniegusi komentārus. Francija ziņojusi, ka no Džibuti izlidojusi lidmašīna ar apmēram simts personām, tostarp Eiropas Savienības delegācijas Hartūmā pārstāvji. Plānota vēl viens evakuācijas reiss.

Armija apvainojusi paramilitāros spēkus Kataras konvoja, kurš bija ceļā uz Portsudānu. Sadursmēs bojā gājuši arī Irākas pilsoņi, un Ēģipte ziņo par vienu ievainotu diplomātu. Ārvalstu studentu evakuācija vietējiem iedzīvotājiem radījusi sajūtu, ka neviena no iesaistītajām pusēm nedomā par sudāniešu drošību. Esot novērots, ka

armija un paramilitārie spēki palīdz ārvalstnieku evakuācijai, kamēr par vietējo drošību neviens neuztraucoties.

Sudānas armija informējusi, ka sadarbojusies ar ASV, Lielbritāniju, Vāciju un Franciju, lai palīdzētu veikt evakuācijas operācijas no gaisa spēku bāzes ziemeļos no Hartūmas. Kataras un Jordānas pilsoņi evakuēti no Portsudānas.

Arī Kanāda veikusi savu diplomātu evakuāciju un cenšas palīdzēt vietējam personālam. Ēģipte, Nigērija un Lībija arī plāno atgriezt mājās savus valstspiederīgos.

Sudānas pēkšņā ieslīgšana karadarbībā sagrāvusi plānus atjaunot civilo pārvaldi, un jau tā nabadzīgo valsti novedusi līdz humānās krīzes slieksnim, kā arī rada risku plašākam konfliktam ar citu valstu iesaistīšanos.

Ziņojumi par vardarbības uzliesmojumiem tiek saņemti arī no Darfūras. Valstīs, jo īpaši ap galvaspilsētu, notiek kaujas, un tiek iznīcināta infrastruktūra, un izmisuma dzīti, vietējie iedzīvotāji izlaupa noliktavas un ražotnes. Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Gebreiesuss informējis, ka notikuši vairāki uzbrukumi veselības aprūpes iestādēm. Viņš norādīja, ka mediķi bieži vien nespēj nonākt pie tiem, kam nepieciešama medicīniskā palīdzība, un ievainotajiem nav iespējams nonākt slimnīcās.

Lasiet arī: Kaujas liek Hartūmas iedzīvotājiem pamest mājas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas