Kaujas liek Hartūmas iedzīvotājiem pamest mājas

Tūkstošiem civiliedzīvotāju jau pametuši Sudānas galvaspilsētu Hartūmu, savukārt citas valstis uzsākušas savu pilsoņu evakuāciju, raksta britu raidorganizācija BBC.

Trešdienas, 19.aprīļa, rītā liecinieki stāstīja par cilvēkiem, kas gan automašīnās, gan ar kājām pamet pilsētu, kur dzirdamas apšaudes un sprādzieni. Japānas un Tanzānijas amatpersonas apsver rīcības plānu, lai evakuētu savus pilsoņus.

Haoss seko pēc tam, kad izgāzusies otrdien plānotā uguns pārtraukšana. Sudānas pagaidu valdības galvu Abdelu Fatahu al-Burhanu atbalstošā armija un komandiera Mohameda Hamdana Dagalo paramilitārie spēki bija vienojušies par 24 stundu pamieru, lai ļautu sniegt humānu palīdzību un iedzīvotāji varētu evakuēties, tomēr apšaudes otrdienas vakarā atsākās jau dažas minūtes pēc izsludinātā pamiera sākuma. Trešdien no jauna tika pieņemts lēmums par pamieru, tomēr arī tā laikā turpinājās apšaudes.

Lielākā daļa kauju notiek ap armijas vadības centru Hartūmas centrālajā daļā.

Hartūmā dzīvojošais žurnālists Muhameds Alamins BBC sacīja: “Tas tiešām ir šausmīgi – abas puses rīko apšaudes visur. Es savām acīm redzēju, kā simtiem cilvēku dodas prom no Hartūmas, lai meklētu patvērumu kaimiņvalstīs.”

Civiliedzīvotāji nemaz nezina, kas notiek, savukārt citi vaino abas puses. Alamins norādīja, ka cilvēki domā – tas ir karš pret viņiem. Viņš arī norādīja, ka viens no šķēršļiem pamiera ievērošanai ir karojošo grupu saraustītais izvietojums, un karavīri cīnās dažādās vietās ar ierobežotām saziņas iespējām. Šobrīd kaujas galvenokārt sastāv no apšaudēm, un nav notikusi pilsētas bombardēšana.

Aculiecinieki informējuši par smagi bruņotu paramilitāro spēku kaujinieku patruļām pilsētā, savukārt armijas iznīcinātāji apšauda mērķus, kas it kā ir saistīti ar Dagalo kaujiniekiem. Degvielas trūkums un sabiedriskā transporta neesamība liek daudziem, kas vēlas pamest pilsētu, darīt to kā kājāmgājējiem, savukārt citi kravas mašīnās cenšas nokļūt Sudānas centrālajā un rietumu daļā, kur dzīvo viņu ģimenes.

Pilsētā tiek ziņots par laupīšanām, ko pastrādā paramilitāro spēku kaujinieki.

Kāds iedzīvotājs BBC pastāstīja, ka viņam atņemts telefons un nauda, un citi stāsta, ka kaujinieki apstaigā mājas un pieprasa ēdienu un ūdeni.

Kaujām turpinoties, daudzas valstis paziņojušas par savu pilsoņu evakuāciju no Sudānas. Japāna informējusi, ka armijas lidmašīna ir gatava lidojumam, un tiek apsvērta 60 japāņu evakuēšana. Tanzānija plāno no Sudānas izvest 210 savus pilsoņus. Tikmēr ASV paziņojušas, ka šobrīd nav plānota valdības organizēta evakuācijas operācija. Starptautiskā Sarkanā krusta organizācija BBC pavēstīja, ka šobrīd rekomendē sudāniešiem, kas gaida palīdzību, saglabāt modrību un izvairīties no nokļūšanas uz uguns līnijas. Organizācijas Sudānas nodaļas vadītājs Farids Abdulkadirs sacīja: “Lai arī kas mums zvana, mēs sakām taisnību – šobrīd ir ļoti izaicinoši nonākt pie tevis, un labāk un drošāk būs, ja paliksi, kur esi.”

Precīzs bojāgājušo un cietušo skaits nav zināms, tomēr otrdien Sudānas Ārstu apvienība ziņoja par vismaz 174 nogalinātiem civiliedzīvotājiem. Kopīgā trešdien publiskotā paziņojumā ASV, Eiropas Savienība, Lielbritānija un 12 citas valstis ziņoja par 270 bojāgājušajiem civiliedzīvotāju vidū. Eksperti norāda, ka reālais skaitlis ir daudz lielāks, ņemot vērā, ka daudzi ievainotie nenonāk slimnīcās, kas arī tiekot apšaudītas.

Humānās palīdzības sniegšana ir praktiski paralizēta, un tiek ziņots, ka centrālā elektroapgāde daudzviet tika atslēgta jau konflikta sākumā nedēļas nogalē. Arvien vairāk saasinās arī bažas par pārtikas un ūdens pieejamību.

Lasiet arī: Sudānā noticis uzbrukums ES vēstniekam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas