Sudānā noticis uzbrukums ES vēstniekam

Sudānā turpinās bruņotais konflikts starp armiju un paramilitārajiem spēkiem, un sarežģītajā situācijā Eiropas Savienības (ES) vēstniekam Sudānā uzbrukts viņa dzīvesvietā, raksta Politico.

Eiropas Savienības augstais komisārs ārlietās Žuzeps Borels (Josep Borrell) informējis, ka uzbrukums noticis vēstnieka dzīvesvietā. Borels mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja: “Tas ir Vīnes konvencijas pārkāpums. Diplomātisko ēku un personāla drošība ir galvenokārt ir Sudānas varas iestāžu atbildība un pienākums starptautiskā likuma priekšā.” Borels neminēja vēstnieka vārdu, bet Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD) pārstāvis apstiprināja, ka tas ir Eidans O’Hāra (Aidan O’Hara) no Īrijas. Vēstnieks jūtoties labi, un turpinot pildīt savus pienākumus. EĀDD informēja, ka uztur sakarus ar O’Hāru.

Borels Twitter rakstīja, ka Sudānas iedzīvotājiem nepieciešama tūlītēja uguns pārtraukšana, un ES cenšas panākt, lai abas puses domātu par pārtraukumu humānās palīdzības sniegšanai.

Īrijas ārlietu ministrs

Maikls Mārtins (Micheál Martin) sacīja, ka ir pamatīgi noraizējies par starpgadījumu Hārtūmā, tomēr piebilda, ka O’Hāra nav nopietni cietis.

Vardarbība starp Sudānas pagaidu valdības galvu Abdelu Fatahu al-Burhanu atbalstošajām armijas grupām un komandiera Mohameda Hamdana Dagalo paramilitārajiem spēkiem uzliesmoja nedēļas nogalē, 15.aprīlī. Al-Burhans un Dagalo 2019.gadā apvienoja spēkus, lai gāztu islāmistisko autokrātu Omāru Hasanu al-Baširu, un līdz šim bija sabiedrotie. Sadursmes aizsāka nesaskaņas par paramilitārā grupējuma iekļaušanu armijā.

Saskaņā ar ANO vēstnieka Volkera Pērta (Volker Perthes) sniegto informāciju, sadursmēs nogalināti vairāk nekā 180 iedzīvotāji, un vismaz 1800 ievainoti.

Lasiet arī: Sudānā uzliesmojis konflikts starp armiju un paramilitārajiem spēkiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas