Rosina stingrāk regulēt azartspēles Latvijā

14.Saeimā nepārstāvētā partija “Kustība Par” iesniegusi Saeimas atbildīgajai komisijā aicinājumu grozīt Azartspēļu un izložu likumu, lai paredzētu krietni stingrāk regulēt azartspēles Latvijā. Saeimai gan nav pienākums šādus parlamentā nepārstāvēta politiskā spēka priekšlikumus vērtēt.

Azartspēles ir daudz stingrāk jāregulē nacionālā līmenī, pieņemot jaunus likumus un noteikumus, kas ir vienlīdz saistoši visās pašvaldībās, uzskata “Par”. Partijas politiķi aicina aizliegt spēļu zālēs bezmaksas alkoholu un smēķēšanu, kā arī ierobežot laiku, kuru cilvēki tajās pavada. Ja personas rīcība, apmeklējuma skaits un to garums norāda uz atkarības riskiem, labprātīgi esot jāvirza personu uz profilakses un ārstēšanas iespējām.

Tāpat partija aicina noteikt aizliegumu azartspēļu zālēm strādāt ēkās, kurās ir dzīvokļi, kā arī neļaut azartspēļu vietām atrasties sporta infrastruktūras objektos, publiskos spēļu un rekreācijas laukumos un valsts vai pašvaldību īpašumos.

Kustība “Par” mudina paaugstināt vecuma ierobežojumu no pašreizējiem 18 gadiem uz 21 gadu,

lai ieeja azartspēļu zālēs un dalība azartspēlēs, kā arī interaktīvajās izlozēs internetā, būtu atļauta tikai no 21 gada vecuma.

Šobrīd spēļu zāles atvēršanas atļauju izdod pašvaldības. Tas ļauj vienā pašvaldībā atvērt nesamērīgi daudz spēļu zāļu attiecībā pret iedzīvotāju skaitu, uzskata partija, rosinot atļauju izsniegšanu uzticēt nacionālajai Izložu un azartspēļu inspekcijai, nevis pašvaldībām.

Lai mazinātu spēļu zāļu pievilcību, “Par” rosina krasi samazināt azartspēļu zāļu redzamību pilsētvidē, nosakot vienotas prasības azartspēļu zāļu publiskās ārtelpas dizainam, tajā skaitā paredzot, ka no skatlogu apjoma sociālās ievirzes ziņām par azartspēļu kaitīgumu jāizmanto vismaz 50% no kopējā platības apjoma un skatlogos aizliegt izvietot informāciju vai elementus, kas var vedināt uz azartspēļu spēlēšanu.

Politiskais spēks aicina samazināt spēļu zāļu skaitu, nosakot tām augstākas prasības, piemēram, divkārt palielinot mininmālo valsts budžeta iemaksājamo nodevu par katru spēļu zāli.

Lasiet arī: Degviela un dzērieni dārgāki: Valdība ceļ akcīzes nodokli

Seko mums arī FacebookDraugiem un X
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas