Rupju saukļu pavadībā Daugavpilī demontēts padomju piemineklis; kopumā 37 aizturētie

Naktī uz pirmdienu, 31.oktobri, Daugavpilī tika sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža, savukārt pirms demontāžas, 30.oktobrī, tika aizturētas 37 personas, no kurām absolūti lielākā daļa veikušas likumpārkāpumus vakarā, informē Valsts policija (VP).

Svētdienas, 30.oktobra, vakarā Slavas skvērā, Daugavpilī, lai noliktu ziedus un sveces, bija pulcējušies pārsimts cilvēku. Kā BNN iepriekš ziņoja, Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) pietkdien, 28.oktobrī, sociālajos medijos izplatīja aicinājumu nolikt ziedus un sveces pie padomju pieminekļiem pirms to nojaukšanas.

Elksniņš savā sociālajā tīklā Facebook rakstīja: «Mums ir trīs dienas, lai atvadītos no mūsu pieminekļiem, atnestu ziedus, aizdegtu sveces, nofotografētos. Tiesībsargājošās iestādes ieviesīs virkni ierobežojumu, taču līdz 30.oktobra pulksten 22.00 pieeja pieminekļiem būs ļauta.»

Kā norāda policijā, situācija Slavas skvērā pie pieminekļa visas 30.oktobra dienas laikā vērtējama kā mēreni mierīga – pie pieminekļa sanākušie nolika ziedus, sveces, vienkopus sanākot vairākiem desmitiem cilvēku, kuru plūsma dienas laikā bija mainīga.

Savukārt vakarā, kad uzsākta pie pieminekļa novietoto ziedu un svecīšu savākšana to pārvešanai uz kapiem, kā arī uzsākta teritorijas norobežošana, atsevišķas personu grupas izrādīja nepatiku pret pieminekļa nojaukšanu, cenšoties konfliktēt ar policiju.

Turpmākajā vakara gaitā aiz norobežotās teritorijas uzkavējās ap 200 cilvēku.

Kā redzams vietnē TikTok lietotāja @sandiis_m publicētajā videoklipā, vietējie iedzīvotāji un sanākušie dažādos veidos pauda neapmierinātību, tostarp svilpjot un izsaucot rupjus saukļus. Pats lietotājs norāda, ka «Daugavpilī šobrīd karsti».

@sandiis_mDaugavpils 31.10.2022

♬ Батько наш – Бандера – Romax

 

Kā norāda VP, tā izklīdināja savākušos pūli, kas, vērojot notikušo aiz nožogojuma, ik pa laikam vienojās kopīgās lamās un svilpienos, kā arī dažbrīd mēģināja tuvoties norobežotajai teritorijai.

Personas, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām un nepārtrauca likumpārkāpums – tika aizturētas.

Kopumā dienas laikā ir aizturētas 37 personas, no kurām absolūti lielākā daļa veikušas likumpārkāpumus vakarā.

Kā norāda VP, par nodarījumiem sākti 37 administratīvā pārkāpuma procesi – 15 par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, savukārt 13 par atrašanos alkohola reibuma stāvoklī publiskā vietā. Tāpat VP uzsākusi trīs administratīvos procesus par sīko huligānismu, trīs par militārās agresijas slavinošu kara dziesmu atskaņošanu un dziedāšanu publiskā vietā.

Viens administratīvais process ir sākts par militārās agresijas slavinošu un kara attaisnojošu izteicienu krievu valodā publiskā vietā, viens par bezpilota gaisa kuģu lidojumu noteikumu pārkāpšanu, savukārt vēl viens – par alkohola lietošanu publiskā vietā.

Tāpat sākts viens kriminālprocess par mantas bojāšanu, norāda policijā.

Kā stāsta likumsargi, līdz ar personu izklīdināšanu turpmākā pieminekļa demontāža noritēja bez incidentiem.

Lasiet arī: Daugavpils mērs Elksniņš aicina «atvadīties» un nolikt ziedus pie nojaucamajiem pieminekļiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas