Sadales tīkls samazinājis 2024.gadā tarifā iekļautās izmaksas par 8,2 miljoniem eiro

Elektroenerģijas cenas prognožu, vispārējās inflācijas prognožu un elektroenerģijas pārvades tarifa samazinājuma ietekmē AS “Sadales tīkls” samazinājusi elektroenerģijas sadales tarifā 2024.gadā iekļaujamās izmaksas par 8,2 miljoniem eiro, vēsta uzņēmumā.

Atbilstoši tam visiem “Pamata” un “Speciālajiem” tarifu plāniem visās sprieguma pakāpēs pārskatītas un samazinātas līdzšinējās tarifa vērtības, kas stājās spēkā šī gada 1.jūlijā. Precizētās vērtības iesniegtas izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), un plānots, ka tās stāsies spēkā 2024.gada 1.janvārī.

Līdz ar precizētajām sadales tarifa vērtībām paredzēts, ka tarifa fiksētās maksas daļa samazināsies par aptuveni 7-11%. Konkrēts samazinājums būs atkarīgs no lietotāja pieslēguma veida un izvēlētā tarifu plāna.

Vienlaikus par 1% samazināsies arī mainīgā maksa, konkrēts maksas apjoms būs atkarīgs no ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

Operators precizētās vērtības izstrādājis atbilstoši 2023.gada 16.novembrī SPRK apstiprinātajiem grozījumiem sadales tarifu aprēķināšanas metodikā, kas sniedz iespēju pārskatīt sadales pakalpojumu tarifus no 2024.gada 1.janvāra – agrāk, nekā to paredzēja līdzšinējais regulējums. Regulatoram atbilstoši metodikai 21 dienas laikā ir jāizvērtē “Sadales tīkla” iesniegtās tarifu vērtības.

Vienlaikus 2024.gada 1.janvārī spēkā stāsies arī politiski rastais valsts atbalsta risinājums sadales tarifu strauja pieauguma ierobežošanai, ko Saeima 23.novembrī atbalstīja galīgajā lasījumā.

Tas nosaka tarifa fiksētās maksas daļas pieauguma griestus privātpersonu vienas fāzes (1F) pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 ampēriem (A) ieskaitot un trīs fāžu (3F) pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 A ieskaitot, tādējādi nodrošinot lēzenāku un prognozējamu tarifu pieaugumu iedzīvotājiem.

Ņemot vērā gan precizētās sadales tarifu vērtības, gan valsts atbalstu, pakalpojuma fiksētās maksas daļa rēķinā no 2024.gada 1.janvāra ar “Pamata” tarifu plānu biežāk lietotajiem privātpersonu 1F pieslēgumiem (16-25 A) būs trīs līdz 4,5 eiro robežās (neskaitot PVN), bet biežāk lietotajiem 3F pieslēgumiem (16-32 A) septiņu līdz 26,5 eiro robežās.

Mainīgā maksa par vienas kilovatstundas piegādi “Pamata” tarifu plānam plānota 0,03962 eiro par kilovatstundu (kWh).

Savukārt “Speciālajam” tarifu plānam ikmēneša fiksētās maksas samazinājums būs 7-11% apmērā, salīdzinot ar vērtībām, kas ir spēkā no 2023.gada 1.jūlija, bet mainīgā maksa par vienas kilovatstundas piegādi plānota 0,15848 eiro par kWh.

“Speciālā” tarifa fiksētās maksas daļu pieauguma griestu risinājums neietekmē, jo tā jau šobrīd atbilst nosacījumiem par maksimālo atļauto pieaugumu. Turklāt “Speciālais” plāns paredzēts izņēmuma gadījumiem.

Tāpat kā līdz šim, konkrēta maksa par elektroenerģijas sadali katrai mājsaimniecībai būs atkarīga gan no pieslēguma veida, gan izvēlētā tarifu plāna, gan arī ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

Uzņēmumā skaidro, ka sadales tarifs pēc būtības ir maksa par elektroapgādes sistēmas uzturēšanu un attīstību. “Sadales tīkla” pārvaldībā ir elektrolīnijas 92 000 kilometru kopgarumā, ap 28 000 transformatoru apakšstaciju, vēl lielāks skaits sadales skapju, viens miljons viedo elektroenerģijas skaitītāju. Tādējādi nodrošinot elektrības piegādi gandrīz 800 000 mājsaimniecību un uzņēmumu visā Latvijā.

Sadales sistēmas pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamās, no tarifa ieņēmumiem negūtās izmaksas sistēmas operatoram tiks kompensētas no valsts budžeta.

“Sadales tīkls” ir valstij piederošajā “Latvenergo” koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Lasiet arī: Gaso no nākamā gada plāno palielināt dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas