Sadales tīkls strādā pie negaisa radītu elektroapgādes traucējumu novēršanas

Pērkona negaisa ietekmē Latvijā reģistrēti vairāki elektrotīkla bojājumi. Pirmdien, 7.augustā, ap plkst.12:30 elektroapgāde traucēta aptuveni 10 000 klientu visā valsts teritorijā, informē AS Sadales tīkls. 

Plašākie elektroapgādes pārtraukumi konstatēti Dobeles pilsētā un novadā, Tukuma, Jelgavas un Rēzeknes novadā. AS Sadales tīkls strādā pastiprinātā režīmā, lai elektroenerģijas piegādi klientiem atjaunotu pēc iespējas ātrāk.

Negaisa laikā iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju un citas elektroinfrastruktūras tuvumā – visdrošāk ir patverties telpās.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijai Latviju pirmdien, 7.augustā, sasniedzis pērkona negaiss ar krasam vēja brāzmām, atsevišķos rajonos ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krusu.

Bojājumus elektrotīklā radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, kā arī zibensizlādes laikā bojātie balsti un citi elektrotīkla elementi.

Līdz pat vēlam vakaram ir izsludināts oranžais pērkona negaisa brīdinājums valsts austrumu daļā un sarkanais brīdinājums valsts rietumos.

Uzņēmums seko līdzi LVĢMC prognozēm un strādā pastiprinātā režīmā, lai operatīvi novērstu elektroapgādes traucējumus. Situācija elektroapgādē var būt mainīga, jo elektrotīkla bojājumi tiek reģistrēti atbilstoši negaisa pārvietošanās ceļam, tādēļ var būt situācijas, kad pēc bojājuma novēršanas vienā elektrolīnijas posmā elektroapgādes traucējumus klientiem izraisa bojājums citā elektrolīnijas posmā.

Sadales tīkls uzsver, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā, jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā! Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari, vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi. Par šādām bīstamām situācijām nekavējoties jāziņo Sadales tīklam, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

Sadales tīkls atgādina, ka negaisa laikā drošības noteikumi jāievēro arī lietojot personīgās elektroierīces.

Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami – tās ir jāatvieno no rozetes! Zibensizlādes vieta nav prognozējama un var skart arī dzīvojamās mājas vai biroju ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. Šis pārspriegums var būt pat 20 reizes augstāks par īpašumā esošo iekārtu darba spriegumu, kā rezultātā tās var tikt bojātas, radot bīstamas situācijas.

Aktuālajai situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi www.sadalestikls.lv pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem.

Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

Bojājumus iedzīvotāji aicināti pieteikt Sadales tīkla mājaslapā – sadaļā “Pieteikt bojājumu”.

Lasiet arī: Dobeles novadā negaiss radījis lielus postījumus; izsludināts sarkanais brīdinājums

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas