Saeimas Budžeta komisijas lēmums par hipotēkām ir riskants, brīdina LB eksperts

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lēmums atbalstīt grozījumus  likumā, paredzot 50% atlaidi hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu, ir ar augstu satversmības un starptautiskās tiesvedības risku, atzina Latvijas Bankas (LB) Monetārās pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Viņš uzskata, ka sniegt atbalstu hipotekāru kredītu ņēmējiem saistībā ar būtisku kredītprocentu maksājumu pieaugumu ir nepieciešams – īpaši tādēļ, ka Latvijā nepietiekamās banku konkurences dēļ tie ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. Taču izvēlētajiem atbalsta instrumentiem ir jābūt mērķētiem un samērīgiem.

Par tādiem nav uzskatāmi grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), paredzot 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm – vispirms jau tādēļ, ka tos paredzēts piemērot visiem kredītņēmējiem.

Lai arī likumprojekts paredz slieksni maksimālajai kredīta atlikuma summai – 250 000 eiro, tomēr LB uzskata, ka tas nav pietiekami mērķēti, ja netiek ņemti vērā mājsaimniecību ienākumi un izdevumi. Mērķa grupā neietverot ienākumu vai izdevumu kritērijus,

atbalsts pamatā sasniegs turīgos hipotekāro kredītu ņēmējus,

jo 83% no kredītiem mājokļa iegādei izsniegti mājsaimniecībām ar relatīvi augstākajiem ienākumiem, secināts LB prezentācijā.

Rutkaste arī stāsta, ka Budžeta komisijas sēdē LB prezentēja savu priekšlikumu par atbalsta kritērijiem, kādi būtu piemērojami kredītņēmējiem, lai tie kvalificētos atbalstam, taču komisijas deputāti šo priekšlikumu noraidīja un nobalsoja par atbalsta piešķiršanu visiem kredītņēmējiem. Saskaņā ar Rutkastes teikto saistībā ar minēto likumprojektu uz tiesvedības riskiem norādīja arī Saeimas Juridiskais birojs un Tieslietu ministrija.

Rutkaste uzsver, ka mērķētam atbalstam hipotekāru kredītu ņēmējiem būtu jānāk no komercbanku resursiem, nevis valsts budžeta. Ja likumprojekts stāsies spēkā un tiks pārsūdzēts Satversmes tiesā, savukārt spriedums būs valstij nelabvēlīgs, par to samaksās visi nodokļu maksātāji.

Jau ziņots, ka likumprojekts paredz minēto atbalstu attiecināts uz tiem kredītņēmējiem, kuriem maksimālā kredīta atlikuma summa nav lielāka par 250 000 eiro. Atbalsts attieksies uz standarta kredītiem, kuriem nav kavējumu, un tas nekādā veida nedrīkstēs ietekmēt kredītņēmēju reputāciju nākotnē, vērtējot maksātspēju. Likmes samazinājumu plānots attiecināt uz kredītiem, kas izsniegti līdz šī gada 30.septembrim. Likumprojekta virzīšanu uz Saeimu Budžeta komisijas deputāti atbalstīja vienbalsīgi, to skatīs trīs lasījumos.

Lasiet arī: Siliņa grib atbalstīt vairāk mājsamniecību ar hipotekārajiem kredītiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas