Saeimas galīgajam balsojumam virza likumprojektus partnerības institūta ieviešanai

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums otrdien, 7.novembrī, nolēma virzīt skatīšanai parlamenta galīgajā lasījumā tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā plānots ieviest jaunu tiesību institūtu pāru attiecībās – partnerību.

Pakotnē ietvertie grozījumi Notariāta likumā nosaka partnerības noslēgšanu un izbeigšanu pie notāra, paredzot, ka, ierodoties personīgi klātienē pie zvērināta notāra, partnerību var noslēgt divas pilngadīgas personas, kuru starpā ir tuvas, personiskas attiecības un nepastāv ierobežojumi tās noslēgšanai, piemēram, tuva radniecība.

Parlaments galīgajā lasījumā par šo pakotni varētu lemt 9.novembrī.

Nacionālās apvienības (NA) deputāts Jānis Grasbergs skatīšanai komisijā iesniedzis vairākus priekšlikumus, tostarp ierosinājumu aizstāt visā likumprojekta tekstā vārdu “partnerība” ar vārdu “mājsaimniecība”, kā arī izslēgt, ka partnerību var izveidot tikai divas un tuvās attiecībās esošas personas un citus priekšlikumus.

Komisijas deputātu vairākums šos priekšlikumus noraidīja. Tomēr viens priekšlikums tika ņemts vērā, tas ir, papildināt likumu ar teikumu, ka

“partnerība nav pielīdzināma laulībai”.

Komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) uzsvēra, ka no juridiskās tehnikas viedokļa nav korekti mēģināt uzskaitīt visu to, kas jēdziens nav, vai ko tas nedod. Taču vienlaikus viņš saprotot, ka kolēģis šādi vēlas norādīt uz riskiem. To apstiprināja arī pats Grasbergs, skaidrojot, ka ar šādu punktu viņš vēlas “novilkt sarkanās līnijas” un “iedot likumam garu, ne tikai burtu”. Viņaprāt, ir pamatotas bažas, ka jēdziens “partnerība” var ar laiku tikt tuvināts jēdzienam “laulība”.

Savas bažas izteica arī Apvienotā saraksta (AS) deputāts Edgars Tavars. Atsaucoties uz medijos pausto Lībiņas-Egneres izteikumu par to, ka grozījumi Notariāta likumā ir “minimumu minimums”, Tavars uzdeva retorisku jautājumu:

kas tad ir optimāli jeb maksimums?

Tavara ieskatā partnerība paver perspektīvu viendzimuma laulībai un bērnu adopcijai.

Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna deputātiem paskaidroja, ka grozījumi Notariāta likumā sakārto divu cilvēku attiecības ar valsti, un Civillikums, kas regulē divu personu attiecības, šajā pakotnē netiek apskatīts. “Partnerība nevar kļūt par laulību, jo šis jautājums netiek izskatīts Civillikumā,” uzsvēra Paegļkalna.

Lasiet arī: Saeimas JV frakcija atbalsta partnerības regulējumu arī viendzimuma pāriem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas