Sarunas par algām starp Igaunijas skolotājiem un ministriju rīkos “nacionālais samierinātājs”

Konfliktu risinātājs jeb mediators starp Igaunijas darba ņēmējiem un devējiem – tā dēvētais Nacionālais samierinātājs – pirmdien, 2.oktobrī, pārņēma strīdu par algām starp pedagogiem un Izglītības ministriju un mēģinās rast risinājumu streika nepieļaušanai, ziņo kaimiņvalsts sabiedriskais medijs ERR

Savukārt žurnālistus par to informēja Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrība (Eesti Haridustöötajate Liit, EHL). Iestāde vispirms tiksies ar katru strīdā iesaistīto pusi atsevišķi.

Rēmo Voltri (Reemo Voltri), kura vadīta  arodbiedrība pārstāv gandrīz 30 tūkstošus skolotāju, sacīja, ka situācijai ir jāmainās – skolotāju

zemās algas apdraud valsts pamatfunkciju

un nav saprotams, kā valdība to pieļāva.

“Igaunijas skolotāji ir saprotoši un elastīgi, un mēs esam nākuši klajā ar vairākiem risinājumiem, kā četru gadu laikā vienmērīgos soļos tur [līdz augstākām algām] nokļūt. Cerēsim, ka veselais saprāts uzvarēs. Taču, ja valdība tomēr grasās lauzt doto solījumu, mums, visticamāk, būs jāstreikot, lai palielinātu izpratni par izglītības krīzi,” sacīja Voltri.

Viņš atgādināja, ka visas politiskās partijas, gatavojoties Igaunijas parlamentā vēlēšanām martā, solīja paaugstināt skolotāju algas.

“Koalīcijas līgumā melns uz balta bija ierakstīts, ka jānormalizē skolotāju algas. Tas ir absolūtais minimums – pretējā gadījumā mēs turpināsim zaudēt vairākus simtus kvalificētu skolotāju gadā, jaunus vietā neatrtadībs, un puse no viņiem [– visiem tagadējiem skolotājiem –] drīz vairs nestrādās,” brīdināja Voltri.

Arodbiedrības vadītājs ERR sacīja – izglītības darbinieki grib ticēt, ka valdība vēlas rast kompromisu, taču viņi nav pilnībā pārliecināti. Viņš pieļāva, ka kompromiss varētu būt algu pakāpeniska paaugstināšana līdz vēlamajam līmenim nākamo gadu laikā, ja tas nebūs iespējams 2024.gadā. 

“Taču, ja mēs virzītos uz streiku, tas nenotiktu ātrāk par 15.novembri,” piebilda Voltri.

Arodbiedrība prasīja 2024.gadā pedagogu pamatalgu palielināt par 11 procentiem, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija piedāvāja 8 procentus. Taču valdības sarunās par nākamā gada budžetu tās piedāvājums samazinājās līdz 1,77 procentiem jeb 31 eiro mēnesī.

Igaunijā pilna laika skolotāja minimālā alga 2023.gadā ir 1 749 eiro jeb 1 400 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Prezidents aicina ministriju neapšaubīt skolotāju streika likumību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas