Slovākijas ekspremjers Fico ceturto reizi stāsies pie valdības stūres

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova (Zuzana Čaputová) trešdien, 25.oktobrī, iecels jaunu valdību, kuru vadīs trīskārtējais kreisais premjerministrs Roberts Fico (Robert Fico), kurš uzvarēja 30.septembrī notikušajās vēlēšanās, solot pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai un apkarot nelegālo migrāciju, ziņo Reuters.

Fico veidos valdību kopā ar SNS un centriski kreiso HLAS, cerībā, ka līdz ceturtdien gaidāmajam Eiropas Savienības (ES) samitam, kura darba kārtībā būs jautājumi par Ukrainu un migrāciju, viņi varēs uzsākt darbu.

Ceļš uz valdības izveidi no Fico trīs partiju koalīcijas tika pavērts, kad nacionālistu partija SNS nomainīja sākotnēji izvirzīto vides ministra amata kandidātu Rūdolfu Huljaku (Rudolf Huljak) pēc tam, kad prezidente Čaputova iebilda pret šo izvēli, sakarā ar viņa klimata pārmaiņu noliegšanu un verbāliem uzbrukumiem vides aktīvistiem.

Čaputova, kura saņēmusi pārskatītās ministru kandidatūras,

deva zaļo gaismu valdības iecelšanai, kas paredzēta trešdien, kad sanāk jaunais parlaments.

“Es darīšu visu, lai nodrošinātu stabilu valdību nākamajos četros gados,” televīzijas preses konferencē sacīja SNS vadītājs Andrejs Danko (Andrej Danko), uzsverot, ka Roberts Fico ceturtdien varēs “laimīgi doties uz Briseli”.

Viņa atgriešanās premjerministra amatā, no kura viņš aizgāja 2018.gadā, kad pēc žurnālista slepkavības notika masveida sabiedrības protesti pret korupciju, ietekmēs Slovākijas politikas virzienus, lai gan viens no viņa partneriem ir solījis nepieļaut stingras izmaiņas ES un NATO saistībās.

Lasiet arī: Slovākijas vēlēšanās uzvar prokrieviski noskaņotais Roberts Fico un gatavojas izveidot koalīciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas