Šolcs noraizējies par galēji labējo uzplaukumu reģionālajās vēlēšanās

Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) reģionālo vēlēšanu rezultātus, kuros ievērojamus panākumus guva galēji labējā “Alternatīva Vācijai” (AfD), raksturoja kā “rūgtus” un aicināja galvenās partijas izvairīties no valdību veidošanas ar “labējiem ekstrēmistiem”, pirmdien, 2.septembrī, vēsta “Reuters”.

AfD kļuva par pirmo galēji labējo partiju, kas Vācijā kopš Otrā pasaules kara guvusi uzvaru reģionālajās vēlēšanās, iegūstot vismaz 33,2% balsu Tīringenē un ierindojoties otrajā vietā Saksijā, liecina prognozes.

Saksijā, saskaņā ar prognozēm, konservatīvie Kristīgo demokrātu savienība (CDU), kas pārvalda federālo zemi kopš 1990.gada, ieguva 31,5%, tikai par 1,1 procentpunktu apsteidzot AfD.

Kreisi populistiskā “Zāras Vāgenknehtas savienība” (BSW), kas, tāpat kā AfD, vēlas mazināt imigrāciju un izbeigt militāro atbalstu Ukrainai, tikai astoņus mēnešus pēc tās dibināšanas abās federālajās zemēs ierindojās trešajā vietā, gūstot labākus rezultātus nekā visi trīs koalīcijas partneri.

Neraugoties uz AfD spēcīgajiem vēlēšanu rezultātiem Tīringenē un Saksijā, kur drošības amatpersonas to dēvē par “labējo ekstrēmistu” partiju, šī partija, visticamāk, neveidos valdību, jo citas partijas ir atteikušās ar to sadarboties. Tomēr AfD ievērojamā vietu daļa varētu ļaut tai bloķēt lēmumus, kuru pieņemšanai nepieciešams divu trešdaļu balsu vairākums, piemēram, tiesnešu vai augstāko drošības iestāžu amatpersonu iecelšanu, tādējādi piešķirot partijai vēl nebijušu ietekmi.

“AfD rezultāti Saksijā un Tīringenē ir satraucoši,”

aģentūrai “Reuters” sacīja Šolcs, runājot kā savas centriski kreiso sociāldemokrātu (SPD) likumdevējs. “Mūsu valsts nevar un nedrīkst pie tā pierast. AfD grauj Vāciju. Tā vājina ekonomiku, šķeļ sabiedrību un grauj mūsu valsts reputāciju.”

Līdz Vācijas valsts mēroga vēlēšanām ir palicis gads, bet Šolca koalīcija ir sašķelta, un svētdienas rezultāti var saasināt iekšējās nesaskaņas.

Visas trīs Vācijas valdošās koalīcijas partijas – Šolca kreisi centriskā Sociāldemokrātiskā partija (SPD), Zaļie un konservatīvā Brīvā demokrātiskā partija (FDP) – zaudēja balsis, un tikai SPD pārliecinoši pārvarēja 5% slieksni, lai paliktu Tīringenes un Saksijas parlamentos.

“Svētdienas vēlēšanu rezultāti ir rūgti – arī mums,” sacīja Šolcs, norādot, ka baisākās prognozes, ka SPD pirmo reizi varētu izkrist no valsts parlamenta, nav piepildījušās.

Tīringenes federālās zemes parlamentā netika jaunākie koalīcijas partneri – Zaļie un biznesu atbalstošie Brīvie demokrāti.

Svētdienas rezultāti varētu arī likt valdībai stingrāk izturēties pret imigrāciju un saasināt debates par atbalstu Ukrainai – jautājumi, kas dominēja kampaņā.

Lasiet arī: Vācija pirmo reizi deportē desmitiem afgāņu likumpārkāpēju uz Afganistānu

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Liberālā kustība iepazīstina ar programmu Seima vēlēšanām; bijušajam deputātam apsūdzības par 0,5 miljonu eiro piesavināšanos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas