Somija ierosina jaunu likumu, lai apturētu migrāciju no Krievijas

Somijas valdība otrdien, 21.maijā, ierosināja pieņemt ārkārtas likumu, lai bloķētu patvēruma meklētāju ieceļošanu caur 1 340 km garo robežu ar Krieviju, ko, pēc Somijas domām veicina Maskava Ukrainas kara izraisītā politiskā saspīlējuma dēļ, šim solim sekojot pēc tam, kad pagājušajā gadā robeža tika pilnībā slēgta pēc migrantu skaita pieauguma no Sīrijas un Somālijas, ziņo “Reuters”.

Saskaņā ar Robežsardzes datiem šogad tikai daži desmiti migrantu ir šķērsojuši Somijas-Krievijas robežu salīdzinot ar 1 300 pagājušajā gadā. Dažiem migrantiem Krievijā bija studentu vīzas.

Migrantu pieaugums sakrita ar Somijas iestāšanos NATO, kas atbalsta Ukrainu un ir pret prezidenta Vladimira Putina iebrukumu. 

Neraugoties uz ievērojamo kritumu, Somijas vadītāji aizstāv jauno likumu, atsaucoties uz vieglāku ceļošanu siltākos laikapstākļos un iespējamo iedrošināšanu no Krievijas puses.

“Valdības pienākums ir nodrošināt robežu, Somijas un Somijas iedzīvotāju drošību visās situācijās,”

preses konferencē sacīja premjerministrs Peteri Orpo (Petteri Orpo).

Viņš paziņoja, ka pašreizējie Eiropas Savienības (ES) tiesību akti ir neapmierinoši, un pauda cerību, ka Somijas centieni novedīs pie plašākiem Eiropas mēroga risinājumiem.

Labējās koalīcijas ierosinātajā likumprojektā atzīts, ka migrantu atgriešana atpakaļ, neizskatot patvēruma pieteikumus, būtu Somijas starptautisko tiesību saistību pārkāpums. Taču tas būtu pagaidu pasākums un tiktu piemērots tikai ārkārtas apstākļos, sacīja Orpo.

Somija, kurai gan ES, gan NATO ir garākā austrumu robeža ar Krieviju, vēlas, lai ES pieļautu izņēmumus attiecībā uz migrantu pieplūdumu, kā mērķis ir destabilizēt ES dalībvalstis.

Dažādos Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumos ir nosodīta citu Eiropas valstu, piemēram, Polijas, Ungārijas, Itālijas un Grieķijas, tā sauktā “atgrūšanas” prakse.

Lai pieņemtu tiesību aktu, Somijas parlamentā būs nepieciešamas piecas sestdaļas balsu, tāpēc nav garantijas, ka tas izdosies.

Likumprojekts ļautu robežkontroles iestādēm atgriezt patvēruma meklētājus no Krievijas piespiedu kārtā vai pēc patvēruma meklētāju vēlmes, izņemot bērnus un invalīdus.

Lasiet arī: Somija slēgs visus robežpunktus ar Krieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas